Навигационна пътека

Общ план на Съюза за излизане от кризата - 13/10/2008

Купчинка от монети евро © Corbis

Споразумението бе постигнато в Париж на извънредна среща на върха на 15-те страни от еврозоната. Очаква се ръководителите на всички 27 правителства от Съюза да обсъдят планa на срещата си в Брюксел на 15 октомври.

Финансовата криза, започнала в САЩ, се отрази тежко на Европа през последните две седмици. Редица страни от ЕС трябваше да се намесят, за да помогнат на банки, изпаднали в затруднение.

Европейската централна банка English инжектира милиарди евро в системата, страдаща от липса на пари в брой, а правителствата на ЕС повишиха таваните на депозитите, които са склонни да гарантират, за да успокоят хората. Въпреки тези усилия европейските пазари преживяха някои от най-бурните си дни през изминалата седмица.

Лидерите на ЕС се ангажираха да координират националните усилия за подпомагане на банките, защита на вносителите и засилване на кредитния поток. Съгласно техния план националните правителства ще закупят части от банките, за да подкрепят техните финанси, и временно ще гарантират връщането на банкови кредити, за да успокоят кредитната криза.

Споразумението предвижда банковите гаранции и междубанковите заеми да продължат до декември 2009 г. Лидерите на ЕС са склонни да гарантират и нови заеми с продължителност до пет години.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки