Sökväg

Bankreglerna skärps - 01/10/2008

Uppgiven börsmäklare framför diagram som visar kurser i fritt fall

Nya regler ska sätta stopp för den utlåningspolicy som sägs ligga bakom finanskrisen.

Förhoppningen om att finanskrisen skulle vara begränsad till USA har inte infriats, och sex EU-länder har redan fått göra brandkårsutryckningar för att rädda olika finansinstitut. EU har snabbgranskat räddningsplanerna för att se till att de inte bryter mot reglerna om statligt stöd English till företag.

EU-kommissionen har lovordat räddningsaktionerna som exempel på samarbete över gränserna. Vid sidan om EU-länderna deltog också Europeiska centralbanken English i förhandlingarna, som noga följdes av kommissionen. Europeiska centralbanken har mångdubblat sina ansträngningar och lånar under en 30-dagarsperiod ut 120 miljarder euro till bankerna i euroområdets 15 länder.

På sitt toppmöte i mitten av oktober kommer EU: s ledare att diskutera oron på marknaden, som fått börserna att rasa. EU jobbar med olika initiativ som inte bara gäller kortfristiga åtgärder utan också strukturella förändringar. Under tiden efterlyser allt fler ett världstoppmöte om krisen – en idé som även EU ställer sig bakom.

Kommissionen har uppmanat USA att ta sitt ansvar för att lösa krisen, inte bara för sin egen skull utan också för resten av världen. Den amerikanska staten har gått in med 700 miljarder dollar för att rädda vacklande banker och finansinstitut.

De föreslagna reglerna gäller finansiella produkter som säkras med flera olika hypotekslån med olika grader av risk. Enligt de nya reglerna får banker som erbjuder sådana produkter inte sälja hela produkten vidare utan måste bära en del av risken. Investerarna måste enligt de nya reglerna göra mer för att se till att produkternas värde redovisas, annars kan de dömas till dryga böter.

Enligt förslaget ska det finnas tillsynsmyndigheter för banker med internationell verksamhet, och det ska finnas gränser för hur mycket bankerna får låna av varandra. Andra förslag handlar om hur man ska värdera en banks kapital och hur banker med verksamhet i fler än ett land ska få finansiera sina dagliga transaktioner.

För att kunna träda i kraft måste de föreslagna reglerna godkännas av samtliga 27 EU-länder och Europaparlamentet.

Läs mer om EU:s inre marknad DeutschEnglishfrançais.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar