Navigacijska pot

Strožja pravila za banke - 01/10/2008

Padec evropskih delnic in odziv borzne posrednice

Nova pravila naj bi odpravila bančne prakse, ki so zakrivile finančno krizo.

Šest vlad držav EU je že moralo poseči in finančno podpreti svoje finančne ustanove in tako je konec upanja, da se bo finančna kriza omejila na Združene države Amerike. EU pregleduje načrte za reševanje bank, da ne bi kršili predpisov o državni pomoči English, ki jo države lahko odobrijo podjetjem.

Komisija je državne odkupe bančnih dolgov postavila kot zgled dobrega čezmejnega sodelovanja. Spremljala je tudi pogajanja, v katerih je poleg vlad držav EU sodelovala Evropska centralna banka English. Evropska centralna banka je bankam v 15 državah območja evra ponudila finančno pomoč v višini 120 milijard EUR za tridesetdnevno obdobje.

Voditelji držav EU se bodo na srečanju sredi oktobra pogovorili o krizi, ki je zajela finančne trge. Pripravljajo pobude za strukturne spremembe in ne samo kratkoročne ukrepe. Veliko je tudi pozivov za svetovno srečanje na vrhu, na katerem bi razpravljali o krizi. To zamisel podpira tudi EU.

Evropska komisija je Združene države pozvala, naj prevzamejo odgovornost za rešitev krize tako zaradi njih samih kot zaradi drugih držav po vsem svetu. Kongresniki so namreč zavrnili finančno injekcijo v višini 700 milijard USD za banke in finančne ustanove v težavah.

Novi predlogi zadevajo finančne ponudbe, ki so podprte s hipotekami z različnimi stopnjami tveganja. Banke bodo morale pri takih ponudbah delno prevzeti tudi tveganje. Vlagatelji bodo morali poskrbeti, da bo objavljena vrednost takih finančnih ponudb. Drugače bodo sledile hude kazni.

Med predlogi so še nadzorni odbori za banke, ki poslujejo v več državah; omejitev zneskov, ki jih banke lahko posojajo druga drugi; način vrednotenja bančnega kapitala in financiranja dnevnih poslov banke.

Predlagana pravila mora odobriti vseh 27 vlad EU in Evropski parlament.

Več o enotnem trgu EU DeutschEnglishfrançais.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave