Kruimelpad

Strengere regels voor banken - 01/10/2008

Grafiek van de scherpe koersval in Europa en beursmakelaar met de handen in het haar

Nieuwe regels moeten een einde maken aan de bankpraktijken die verantwoordelijk worden gehouden voor de financiële crisis.

Zes EU-regeringen hebben al moeten ingrijpen om financiële instellingen overeind te houden. De hoop dat de kredietcrisis niet naar Europa zou overwaaien, is daarmee de grond in geslagen. De reddingsplannen worden door de EU snel getoetst aan de regels voor financiële steun English van de overheid aan het bedrijfsleven.

De Commissie heeft zich lovend uitgelaten over het grensoverschrijdende karakter van de reddingsoperaties. Behalve de nationale regeringen was ook de Europese Centrale Bank English betrokken bij de onderhandelingen, die door de Commissie van nabij werden gevolgd. De ECB heeft de kredietmogelijkheden voor banken in de 15 landen tellende eurozone verruimd: samen krijgen zij een lening van 120 miljard euro voor dertig dagen.

De EU-leiders zullen zich midden oktober buigen over de kredietcrisis, waardoor de markten in vrije val zijn geraakt. Gezocht wordt naar een structurele oplossing, niet naar kortetermijnmaatregelen. Intussen wordt de roep om een wereldwijde top over de crisis steeds luider, een suggestie waarmee ook de EU instemt.

De Commissie heeft er bij de VS-regering op aangedrongen om de crisis mee te helpen oplossen, niet alleen in haar eigen belang, maar ook in dat van de rest van de wereld. De Amerikaanse wetgevers verzetten zich nog steeds tegen een reddingsplan van 700 miljard dollar om banken en financiële instellingen uit het slop te trekken.

De nieuwe regels zouden gelden voor financiële producten die berusten op een pool van hypotheekleningen met een variërend risico. De banken zouden zich niet langer volledig mogen ontdoen van zulke producten, m aar moeten zelf een deel van het risico blijven dragen. En de investeerders zouden meer moeten doen om na te gaan of de aangekochte producten hun geld ook echt waard zijn. Als zij dit nalaten, kunnen zij op hoge boetes rekenen.

Er komen toezichthouders voor banken die in meerdere landen actief zijn. Ook komen er grenzen voor de hoeveelheid geld die de banken van elkaar kunnen lenen. Andere voorstellen hebben betrekking op de manier waarop het eigen vermogen van banken wordt berekend en hoe banken die in meerdere landen actief zijn, hun dagelijkse activiteiten mogen financieren.

De voorstellen moeten eerst nog door alle 27 EU-regeringen en het Europees Parlement worden goedgekeurd.

Meer over de interne EU-markt DeutschEnglishfrançais.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links