Navigációs útvonal

Az EU szigorúbb banki szabályozást szorgalmaz - 01/10/2008

Zuhanó árfolyam, döbbent tőzsdés

Az Európai Unió új szabályok révén kíván megálljt parancsolni a bankok nemzetközi pénzügyi válságot előidéző pénzgazdálkodási gyakorlatának.

Az amerikai hitelválság kirobbanása óta már hat európai uniós tagország kormányának kellett lépéseket tennie bajba jutott pénzintézetek megmentése érdekében. Nem reménykedhetünk tehát abban, hogy a pénzügyi vihar csak az Atlanti-óceán túlpartján érezteti majd hatását. Az Európai Unió késedelem nélkül megkezdte a bankok megmentésére kidolgozott tagállami mentőcsomagok gyors felülvizsgálatát, hiszen biztosítania kell, hogy a tervezett intézkedések ne legyenek ellentétesek a vállalatoknak juttatható állami támogatásokra vonatkozó szabályokkal English.

Az Európai Bizottság üdvözölte a szanálási terveket, mondván, azok kiválóan példázzák a tagállamok határokon átívelő együttműködését. A tárgyalásokon, melyek alakulását az Európai Bizottság szorosan nyomon követte, az érintett kormányokon kívül az Európai Központi Bank English is részt vett. Az EKB megkettőzte erőfeszítéseit annak érdekében, hogy pénzforrásokat szabadítson fel a bankközi hitelezés céljára, 30 napos időtartamra 120 milliárd eurót juttatva a 15 tagot tömörítő euróövezet bankjai számára.

A tervek szerint az Unió vezetői október közepén sorra kerülő találkozójukon megvitatják majd a válságot, mely alapjaiban rázta meg a piacokat. Időközben megkezdődött a válaszlépések kidolgozása. A tervezett intézkedések nem csak rövid távon igyekeznek megoldást találni a helyzetre: egy részük szerkezetváltási folyamatokat hivatott megindítani. Egyre többen látják szükségesnek, hogy a világ vezetői csúcstalálkozó keretében napirendre tűzzék a pénzügyi válság megvitatását. Az elképzelést az Európai Unió is támogatja.

Az Európai Bizottság azt szorgalmazza, hogy az Egyesült Államok – nemcsak saját, de a világ többi országának érdekében is – vállaljon felelősséget a kialakult helyzetért, és keressen megoldást a válságra. Az amerikai képviselőház a héten leszavazta azt a 700 milliárd dolláros tőkeinjekcióról szóló javaslatot, melyet az USA kormánya a bajba jutott bankok és más pénzintézetek megmentésére terjesztett elő.

Az Európai Bizottság által javasolt szabályok olyan pénzügyi termékekre vonatkoznak, amelyek különböző kockázatú jelzáloghitelek portfólióján alapulnak. Az ezeket értékesítő bankok a termékek egy részén nem adhatnak túl, azaz viselniük kell majd a kockázat egy részét. A javaslat értelmében a befektetőknek többet kell tenniük annak érdekében, hogy nyilvánosságra kerüljön az általuk vett termékek értéke, ellenkező esetben súlyos büntetésekre számíthatnak.

A több tagállamban fiókokat működtető bankok esetében felügyeleti szervek felállítására kerül majd sor, és a jövőben szabályok korlátozzák a bankok közötti hitelezés mértékét. A Bizottság az említetteken túl a bankok tőkeállományának felmérésével és a több tagországra kiterjedő hálózatot üzemeltető bankok napi működésének finanszírozásával kapcsolatban is javaslatot terjesztett elő.

Ahhoz, hogy az előterjesztett szabályok hatályba lépjenek, az Európai Unió mind a 27 tagállamának és az Európai Parlamentnek a jóváhagyására szükség van.

Az egységes uniós piacról bővebben DeutschEnglishfrançais.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek