Navigointipolku

Tiukemmat säännöt pankeille - 01/10/2008

Pörssikurssien laskua kuvaava käyrä ja meklarin reaktio

EU laatii uudet säännöt, joilla pyritään hillitsemään rahoituskriisiin vaikuttaneita pankkikäytäntöjä.

Kuusi EU-maata on jo joutunut rientämään vaikeuksissa olevien rahoituslaitosten tueksi. Toive rahoituskriisin pysymisestä pelkästään USA:n sisällä voidaan siis unohtaa. EU käy parhaillaan läpi näitä eri pelastussuunnitelmia varmistaakseen, että ne eivät riko rahoitustukea koskevia sääntöjä English, joissa määritellään, kuinka paljon tukea valtiot voivat yrityksille antaa.

Komissio on antanut tunnustusta EU-maiden käynnistämistä pelastusoperaatioista esimerkkinä rajatylittävästä yhteistyöstä. Kriisineuvotteluissa, joita komissio seurasi tiiviisti, oli maiden hallitusten lisäksi mukana Euroopan keskuspankki (EKP) English. EKP on pyrkinyt voimakkaasti lisäämään luottotarjontaa. Se on myöntänyt 15 maan euroalueen pankeille rahoitusta 120 miljardia euroa kuukauden ajaksi.

EU-johtajat suunnittelevat keskustelevansa rahoituskriisistä ja sitä seuranneesta markkinoiden alamäestä lokakuun puolivälissä pidettävässä kokouksessa. Tavoitteena on esittää rakenteellisia uudistuksia, ei pelkästään lyhyen ajan toimia. Samalla vaatimukset kriisiä koskevan maailmanlaajuisen huippukokouksen järjestämisestä ovat lisääntymässä. Myös EU on maailmanlaajuisen tapaamisen kannalla.

Komissio on kehottanut USA:ta ottamaan vastuun kriisin ratkaisemisesta, ei ainoastaan itsensä vaan koko maailman vuoksi. Tähän mennessä USA:n lainsäätäjät ovat hylänneet ehdotuksen 700 miljardin dollarin hätäoperaatiosta eli nk. roskapankista, jolla pelastettaisiin pulaan joutuneet pankit ja rahoituslaitokset.

Uudet EU-säännöt koskisivat rahoitustuotteita ja asuntolainoja, joiden riskin määrä vaihtelee. Näitä tuotteita myyvien pankkien olisi otettava vastuu osasta tuotteitaan, eli niiden olisi oltava mukana jakamassa riskiä. Sijoittajien olisi oltava entistä tarkempia ja varmistettava, että heidän ostamansa tuotteet ovat ilmoitetun arvoisia. Jos näin ei tapahdu, laiminlyönnistä voidaan rankaista ankarasti.

Tavoitteena on myös perustaa valvontaelimiä valvomaan pankkeja, jotka toimivat useammassa kuin yhdessä maassa. Pankkien välistä lainanantoa ja -ottoa rajoitettaisiin. Muut ehdotukset liittyvät pankkien pääoman arviointiin ja siihen, miten arvioidaan päivittäisten pankkitoimintojen rahoitusta, jos pankki toimii useassa maassa.

Uusien sääntöjen voimaantulo edellyttää vielä kaikkien 27 EU-maan ja Euroopan parlamentin hyväksyntää.

Lisää EU:n sisämarkkinoista DeutschEnglishfrançais .

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä