Διαδρομή πλοήγησης

Αυστηρότεροι κανόνες για τις τράπεζες - 01/10/2008

Γυναίκα χρηματιστής παρακολουθεί με απόγνωση την κατάρρευση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων

Νέοι κανόνες για τον περιορισμό των τραπεζικών πρακτικών που ευθύνονται για τη χρηματοπιστωτική κρίση

Έξι κυβερνήσεις της ΕΕ αναγκάστηκαν ήδη να παρέμβουν για να στηρίξουν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς διαφαίνεται ότι η κρίση δεν θα περιοριστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ΕΕ εξετάζει με ταχείς ρυθμούς τα σχέδια διάσωσης, ώστε να διασφαλίσει ότι δεν παραβιάζονται οι κανόνες σχετικά με την οικονομική στήριξη English που μπορούν να παρέχουν οι κυβερνήσεις στις επιχειρήσεις.

Η Επιτροπή εξέφρασε την ικανοποίησή της για τα μέτρα αυτά, τα οποία θεωρεί υπόδειγμα διασυνοριακής συνεργασίας. Επίσης, παρακολούθησε στενά τις διαπραγματεύσεις στις οποίες συμμετείχε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα English από κοινού με τις εθνικές κυβερνήσεις. Η ΕΚΤ κατέβαλε επίσης κάθε δυνατή προσπάθεια για να τονώσει τη ρευστότητα του πιστωτικού συστήματος χορηγώντας σε τράπεζες των 15 χωρών της ευρωζώνης 120 δισεκατομμύρια ευρώ για περίοδο τριάντα ημερών.

Οι ηγέτες της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν στα μέσα Οκτωβρίου την κρίση που προκάλεσε την κατάρρευση των αγορών. Αναλαμβάνουν, επίσης, διάφορες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κρίσης, οι οποίες δεν περιορίζονται σε βραχυπρόθεσμα μέτρα, αλλά προβλέπουν και διαρθρωτικές αλλαγές. Εντωμεταξύ, αυξάνονται όλο και περισσότερο οι φωνές για την πραγματοποίηση μιας παγκόσμιας διάσκεψης για την αντιμετώπιση της κρίσης, προοπτική που στηρίζει και η ΕΕ.

Η Επιτροπή κάλεσε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναλάβουν την ευθύνη της επίλυσης της κρίσης, όχι μόνο για το δικό τους συμφέρον, αλλά και για το συμφέρον όλου του κόσμου. Το αμερικανικό Κογκρέσο έχει προς το παρόν απορρίψει τη χορήγηση 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη διάσωση των τραπεζών που έχουν πληγεί από την κρίση.

Οι προτεινόμενοι κανόνες αφορούν χρηματοπιστωτικά προϊόντα με την εγγύηση ενυπόθηκων δανείων διαφορετικού βαθμού κινδύνου. Οι τράπεζες που πωλούν τέτοιου είδους προϊόντα θα πρέπει να διατηρούν ένα μέρος από αυτά, έτσι ώστε να αναλαμβάνουν ένα μέρος του κινδύνου. Οι επενδυτές από την πλευρά τους θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι έχει δημοσιοποιηθεί η αξία των προϊόντων που αγοράζουν. Σε αντίθετη περίπτωση θα επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις.

Επίσης, πρόκειται να οριστούν εποπτικά όργανα για τις τράπεζες που δραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες και θα επιβληθούν περιορισμοί σε ό,τι αφορά τα διατραπεζικά δάνεια. Άλλες προτάσεις αφορούν τον υπολογισμό των τραπεζικών κεφαλαίων και τον τρόπο με τον οποίο χρηματοδοτούν τις καθημερινές τους πράξεις οι τράπεζες που λειτουργούν σε πολλές χώρες.

Για να αρχίσουν να ισχύουν οι προτεινόμενοι κανόνες πρέπει να εγκριθούν και από τις 27 κυβερνήσεις της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Περισσότερα για την ενιαία αγορά της ΕΕ DeutschEnglishfrançais.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι