Навигационна пътека

По-строги правила за банките - 01/10/2008

Графика на спадащите европейски акции и реакцията на брокер

Нови правила за ограничаване на банковите практики, обвинявани за финансовата криза.

Шест правителства от ЕС вече трябваше да се намесят в подкрепа на финансови институции, което разпръсна надеждите, че кризата ще бъде ограничена до САЩ. ЕС бързо преглежда спасителните планове, за да гарантира, че те не нарушават правилата за финансовата подкрепа English, която правителствата могат да оказват на компаниите.

Спасителните мерки бяха похвалени от Комисията като пример за трансгранично сътрудничество. Заедно с националните правителства, Европейската централна банка English участваше в преговорите, следени внимателно от Комисията. ЕЦБ удвои усилията си за улесняване на кредитирането, давайки на банките в 15-членната еврозона 120 млрд. евро за 30-дневен период.

На срещата си в средата на октомври лидерите на ЕС ще обсъждат кризата, довела до резкия спад на пазарите. Подготвят се инициативи, включващи структурни промени, а не само краткосрочни мерки. Междувременно зачестяват призивите за световна среща във връзка с кризата - идея, подкрепяна от ЕС.

Комисията призова САЩ да поемат отговорност за излизането от кризата не само заради самите тях, но и заради останалата част от света. Американските законодатели отхвърлиха мерки на стойност 700 млрд. долара за спасяване на изпадналите в затруднение банки и финансови институции.

Предложените правила се отнасят до финансови продукти, подкрепени с ипотеки с различна степен на риск. Продаващите подобни продукти банки ще трябва да задържат част от тях, което означава, че ще понесат част от риска. Инвеститорите ще трябва да положат повече усилия, за да гарантират, че стойността на купуваните от тях продукти е обявена. Ако това не бъде направено, могат да бъдат наложени сериозни глоби.

Ще бъдат създадени контролни органи за банките, работещи в няколко страни, и ще има ограничения за средствата, които те могат да дават или вземат назаем помежду си. Други предложения се отнасят до това как да се оценява банковия капитал и как работещите в повече от една страна банки финансират ежедневните си операции.

За да влязат в сила, предложените правила трябва да бъдат одобрени от всички 27 правителства в ЕС и от Европейския парламент.

Повече за единния пазар на ЕС DeutschEnglishfrançais.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки