Navigacijska pot

Upočasnitev gospodarske rasti večja od pričakovane - 10/09/2008

Komisar Almunia pred grafikonom o stanju v gospodarstvu

V vedno zahtevnejšem svetovnem gospodarstvu so obeti za gospodarsko rast v EU slabši, inflacija pa se še vedno ne umirja.

Po najnovejši vmesni napovedi Komisije naj bi se gospodarska rast v EU leta 2008 zvišala za 1,4 %, torej manj kot 2,0 %, napovedanih spomladi. Tudi napovedi za območje evra so popravljene navzdol, in sicer od 1,7 % spomladi do zdajšnjega 1,3 %.

Območje evra in gospodarstvo EU imata zdrave temelje, več dejavnikov pa povzroča slabo kratkoročno rast:

  • stalna negotovost svetovnega gospodarstva in upočasnitev svetovne rasti – kljub čvrsti rasti nastajajočih gospodarstev;
  • napetosti na finančnih trgih, zaradi katerih se še zlasti v nekaterih državah EU znižujejo cene nepremičnin in slabša gospodarska dejavnost;
  • splošna izguba zaupanja, ki je prizadela vse države in sektorje.

 

Letošnjo inflacijo so še povečale izjemno visoke cene energentov in živil, in to kljub znižanju cen nafte in blaga po poletju, ko so dosegle rekordne višine. Za leto 2008 je zdaj predvidena inflacija do 3,8 % za EU (3,6 % za območje evra) – veliko pa bo odvisno od razvoja na trgu blaga in od tega, ali bodo visoke cene na tem trgu vplivale na bolj splošno inflacijo cen in plač.

Vmesna napoved Komisije temelji na posodobljenih projekcijah za Francijo, Nemčijo, Italijo, Nizozemsko, Poljsko, Španijo in Združeno kraljestvo, ki skupaj ustvarijo približno 80 % bruto domačega proizvoda EU. Naslednja izčrpna gospodarska napoved EU bo 3. novembra 2008.

Celotno besedilo napovedi English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave