Cale de navigare

Ritmul creşterii economice scade mai mult decât se preconiza - 10/09/2008

Comisarul Almunia în faţa unui grafic prezentând situaţia economiei europene

Pe fondul unei economii globale aflate în dificultate, previziunile pe marginea creşterii economiei europene se înrăutăţesc, iar inflaţia nu dă încă semne de scădere.

Economia UE nu va înregistra o creştere mai mare de 1,4% în 2008, se arată în cele mai recente previziuni intermediare češtinadanskDeutscheesti keelEnglishespañolfrançaisitalianolietuvių kalbamagyarMaltiNederlandspolskiportuguêsslovenčinaslovenščinasvenska ale Comisiei, deşi în primăvară se vehicula procentul de 2%. Nici previziunile pentru zona euro nu mai sunt la fel de optimiste - de la 1,7% în primăvară, la 1,3 % în prezent.

Deşi zona euro şi economia UE în ansamblu continuă să funcţioneze pe baze sănătoase, previziunile sumbre pe termen scurt sunt motivate de mai mulţi factori:

  • nesiguranţa cu privire la economia globală şi încetinirea ritmului de creştere la nivel internaţional - în ciuda creşterii rapide a economiilor emergente
  • tensiunile existente pe pieţele financiare, care au dus la scăderea, până la un nivel mai acceptabil, a preţurilor la locuinţe, dar şi la reducerea activităţii economice, afectând mai ales o parte din statele membre
  • deteriorarea generalizată a climatului de încredere în toate statele membre şi în toate sectoarele

 

Scumpirea energiei şi a produselor alimentare a dus la creşterea inflaţiei anul acesta - chiar dacă preţurile la petrol şi la alte produse de bază s-au redus în raport cu nivelul înregistrat în timpul verii. Potrivit previziunilor, inflaţia va atinge un prag de 3,8% în UE (3,6% în zona euro) - dar multe lucruri depind de evoluţia pieţei produselor de bază şi de modul în care preţurile mari înregistrate pe această piaţă vor duce la creşterea generalizată a preţurilor şi salariilor.

Previziunile intermediare ale Comisiei se bazează pe versiunile actualizate ale previziunilor pentru Franţa, Germania, Italia, Olanda, Polonia, Spania şi Regatul Unit - ţări care împreună realizează 80% din PIB-ul UE. Următoarele previziuni complete referitoare la economia UE vor fi publicate la data de 3 noiembrie 2008.

Citiţi previziunile - versiunea integrală English

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile