Kruimelpad

Groeivertraging ernstiger dan verwacht - 10/09/2008

Eurocommissaris Almunia met op de achtergrond een grafiek van de economische vooruitzichten

Nu de wereldeconomie het steeds moeilijker krijgt, verslechteren ook de groeivooruitzichten voor de EU en blijft de inflatie hoog.

De EU-economie zal in 2008 met 1,4% groeien, in ieder geval volgens de laatste voorlopige prognoses. In het voorjaar werd nog uitgegaan van een groei van 2%. Ook het cijfer voor de eurozone is naar beneden bijgesteld: was dit in het voorjaar nog 1,7%, nu is het niet meer dan 1,3%.

Eigenlijk is de economie in de eurozone en de EU over het algemeen gezond, maar er zijn een paar factoren die de groeivooruitzichten voor de korte termijn bederven:

  • de aanhoudende onzekerheid over de wereldeconomie en de stagnerende mondiale groei, ondanks de forse groei van opkomende economieën
  • spanningen op de financiële markten, waardoor de huizenprijzen dalen naar een realistischer niveau en de economische activiteit wordt getemperd, in sommige landen zelfs vrij sterk
  • een afname van het vertrouwen, in vrijwel alle landen en sectoren

 

Intussen blijven de gestegen energie- en voedselprijzen dit jaar de inflatie opstuwen, hoewel de prijzen van olie en grondstoffen na de zomer over hun hoogtepunt heen lijken. De verwachte inflatie voor 2008 is gecorrigeerd naar 3,8% voor de EU (3,6% voor de eurozone), maar veel zal afhangen van de ontwikkelingen op de grondstoffenmarkten en van het effect daarvan op het algemene prijspeil en de loonontwikkeling.

Bij de bepaling van deze cijfers is de Commissie uitgegaan van nieuwe cijfers voor Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Polen, Spanje en het Verenigd Koninkrijk, samen goed voor circa 80% van het bbp van de EU. Op 3 november worden nieuwe prognoses voor de EU-economie verwacht.

Lees het volledige prognoserapport English

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links