Navigációs útvonal

Lassúbb lesz a vártnál az idei növekedés - 10/09/2008

Almunia biztos a gazdasági kilátásokat ábrázoló grafikon előtt

A kedvezőtlenebb nemzetközi gazdasági helyzet miatt romlanak az uniós növekedési kilátások, miközben az inflációs nyomás sem enyhül.

Az európai gazdaság várhatóan 1,4%-kal növekedik az idén, szemben a tavasszal várt 2,0%‑kal, állapítja meg az Európai Bizottság legfrissebb gazdasági előrejelzése. Az eurózónát alkotó országok növekedése 1,3%‑os lehet, 0,4 százalékponttal alacsonyabb a korábban jelzettnél.

Miközben az eurózóna és az Unió alapvető gazdasági mutatói összességükben kedvezőek, a rövid távú borúlátást több tényező indokolja:

  • a nemzetközi piacokon tovább tart a bizonytalanság, és a világgazdaság bővülése a feltörekvő gazdaságok gyors növekedési üteme ellenére lassul;
  • a pénzügyi piacokon nem szűnnek azok a feszültségek, amelyek hatására – különösen bizonyos EU-országokban – fenntarthatóbb szintre csökkentek a lakáspiaci árak, és visszaesett a gazdasági aktivitás;
  • a bizalmi mutatók csaknem minden tagállamban és ágazatban romlanak.

 

Az infláció idei növekedésének fő okozói a szárnyaló energia- és élelmiszerárak. Bár a kőolaj és egyes más nyersanyagok ára csökkent a nyári rekordértékekhez képest, a Bizottság 3,8%‑ra, felfelé módosította 2008‑as inflációs előrejelzését (az eurózónában 3,6%‑os infláció várható). Az infláció további alakulását nagyban befolyásolják majd a nyersanyagpiaci fejlemények és az, hogy az ottani magasabb árak általánosabb ár- és bérinflációhoz vezetnek‑e.

A Bizottság most közzétett előrejelzése a Franciaországra, Németországra, Olaszországra, Hollandiára, Lengyelországra, Spanyolországra és az Egyesült Királyságra vonatkozó, naprakésszé tett számításokon alapul. Ezek az országok együtt az uniós GDP 80%‑át adják. Az EU gazdaságáról szóló következő átfogó előrejelzés november 3‑án jelenik meg.

Az előrejelzés teljes szövege English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek