Navigointipolku

Talouskasvu hidastuu odotettua voimakkaammin - 10/09/2008

Komissaari Almunia taloustilannetta esittävän kaaviokuvan edessä

EU:n talouden kasvunäkymät heikkenevät ja inflaatio pysyy edelleen korkeana maailmantalouden tilanteen yhä vaikeutuessa.

Komission tuoreimman talousennusteen češtinadanskDeutscheesti keelEnglishespañolfrançaisitalianolietuvių kalbamagyarMaltiNederlandspolskiportuguêsslovenčinaslovenščinasvenska mukaan EU:n talouden on määrä kasvaa 1,4 prosenttia vuonna 2008, eli huomattavasti vähemmän kuin keväällä ennustetut 2 prosenttia. Myös euroalueen ennustetta on korjattu – se on nyt 1,3 prosenttia keväisen 1,7 prosentin sijaan.

Euroalueen ja EU:n talouden perusteet ovat yleensä ottaen kunnossa, mutta synkkiin lyhyen ajan talousnäkymiin on useita syitä:

  • maailmantalouden jatkuva epävarmuus ja kasvun hidastuminen, huolimatta nousevien talouksien voimakkaasta kasvusta
  • rahoitusmarkkinoiden jännitteet ja niiden aiheuttama asuntojen hinnanlasku kestävämmälle tasolle sekä liiketoiminnan hiljeneminen, mikä on erityisen merkittävää joissakin EU-maissa
  • luottamuksen heikkeneminen talouden kehitykseen eri maissa ja eri aloilla.

 

Huippukorkeat energian ja elintarvikkeiden hinnat ovat tänä vuonna kiihdyttäneet inflaatiota, vaikkakin öljyn ja muiden hyödykkeiden hinnat ovat jo laskeneet kesäisestä tasostaan. Komission väliennusteen mukaan vuoden 2008 inflaatiotason odotetaan olevan 3,8 prosenttia EU:ssa ja 3,6 prosenttia euroalueella. Tasoon vaikuttavat kuitenkin kehitys hyödykemarkkinoilla ja se, vaikuttavatko hyödykkeiden korkeat hinnat yleisemmin hinta- ja palkkainflaatioon.

Komission julkaisema väliennuste perustuu tarkistettuihin ennusteisiin Espanjan, Hollannin, Italian, Puolan, Ranskan, Saksan ja Yhdistyneen kuningaskunnan talousnäkymistä. Näiden maiden osuus on yhteensä noin 80 prosenttia koko EU:n BKT:stä. Seuraava, laajempi ennuste EU:n taloudesta julkaistaan 3.11.2008.

Lue koko ennuste English

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä