Sti

Økonomisk opbremsning hurtigere end ventet - 10/09/2008

Kommissær Joaquín Almunia foran en graf over de økonomiske prognoser

Den globale økonomi bliver stadig mere presset – og EU får også lavere vækst end ventet. Samtidig har inflationen endnu ikke nået sit vendepunkt.

Ifølge Kommissionens seneste foreløbige prognose lander EU's økonomiske vækst i år på 1,4 % – i forhold til de forventede 2,0 % fra forårsprognosen. Udsigterne for euroområdet er også blevet nedjusteret – til 1,3 % fra 1,7 % i foråret .

Både euroområdet og EU som helhed hviler på et solidt økonomisk grundlag, men en række andre faktorer påvirker de kortfristede vækstudsigter i negativ retning:

  • den usikre situation i den globale økonomi og en afmatning i den globale vækst – på trods af upåvirket vækst i de nye økonomier
  • uroen på finansmarkederne, som har presset huspriserne ned på et mere bæredygtigt niveau og lagt en dæmper på den økonomiske aktivitet – her er visse EU-lande særlig hårdt ramt
  • den smuldrende tillid på tværs af lande og økonomiske sektorer.

 

Samtidig har mad- og energiprisernes himmelflugt fyret op under inflationen i år – selv om priserne på olie og andre råvarer nu er lavere end i sommer. Den forventede inflation for 2008 er blevet opjusteret til 3,8 % for hele EU (3,6 % for euroområdet) – men meget afhænger af, hvordan råvaremarkederne udvikler sig, og om prisstigningerne dér vil smitte af på det generelle pris- og lønniveau.

Kommissionens foreløbige prognose er beregnet ud fra ajourførte fremskrivninger for Frankrig, Italien, Nederlandene, Polen, Spanien, Storbritannien og Tyskland – der tilsammen står for omkring 80 % af EU's BNP. Den næste prognose for EU's økonomi ligger klar den 3. november 2008.

Læs den fulde prognose English

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links