Навигационна пътека

Комисар Алмуния пред графика, показваща икономическата прогноза

Трудностите пред световната икономика засягат и ЕС – предвижданията за икономически растеж се влошават, а инфлацията все още е висока.

Според последната междинна прогноза češtinadanskDeutscheesti keelEnglishespañolfrançaisitalianolietuvių kalbamagyarMaltiNederlandspolskiportuguêsslovenčinaslovenščinasvenska на Комисията икономиката на ЕС ще отбележи растеж от 1,4 % през 2008 г. – по-нисък от предвидения през пролетта растеж от 2 %. Прогнозата за еврозоната също е по-скромна – 1,3 % вместо предвидените по-рано 1,7 %.

Въпреки доброто общо състояние на еврозоната и икономиката на ЕС, редица важни фактори обясняват нерадостните предвиждания за краткосрочния растеж:

  • продължаваща несигурност в световната икономика и забавяне на глобалния растеж въпреки силното представяне на нововъзникващите икономики
  • напрежение на финансовите пазари, понижаващо цените на недвижимите имоти до по-реалистични нива и ограничаващо икономическата активност, като някои страни в ЕС са особено тежко засегнати
  • повсеместен спад в доверието на потребителите

 

В същото време растящите цени на енергията и храните подклаждат огъня на инфлацията, въпреки че петролът и някои други стоки вече не са толкова скъпи, колкото през лятото. Прогнозите за инфлацията през 2008 г. са се покачили на 3,8 % за ЕС (3,6 % за еврозоната), но нейният размер ще зависи от развитието на пазарите на стоки и от това дали високите там цени ще се разраснат до обща инфлация на цените и заплатите.

Междинната прогноза на Комисията се базира на актуализирани предвиждания за Франция, Германия, Италия, Нидерландия, Полша, Испания и Обединеното кралство, които взети заедно представляват близо 80 % от БВП на ЕС. Следващата задълбочена прогноза за икономиката на ЕС се очаква на 3 ноември 2008 г.

Прочетете пълната прогноза English

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки