Navigacijska pot

EU za boj proti kajenju predlaga višje davke na tobak - 15/07/2008

Cigaretni ogorki

Evropska komisija želi s postopnim povišanjem najnižje stopnje davka na tobačne izdelke v EU zmanjšati kajenje in tihotapljenje.

V skladu s predlogom Komisije za zmanjšanje razlik v davkih na tobačne izdelke med državami EU naj bi se v 11 državah članicah cene cigaret povišale za več kot 20 %.

Predlog je del strategije za boj proti kajenju v EU, ki vključuje tudi več zaščite pred tobačnim dimom, boljše predpise o sestavinah tobačnih izdelkov in strožja pravila o oglaševanju.

Čeprav so se ti ukrepi izkazali za koristne, izkušnje kažejo, da je najbolj učinkovit način za odvračanje od kajenja – glavnega vzroka bolezni in smrti v EU – višja cena tobačnih izdelkov.V skladu s predlogom naj bi se cene cigaret v naslednjih petih letih v 11 državah članicah povečale za več kot 20 % glede na cene iz leta 2006.Največjo razliko bi občutili poljski kadilci, saj naj bi za cigarete odšteli kar 47 % več, medtem ko naj bi se na Slovaškem in v Bolgariji cene dvignile za 36 %.

Komisija je prepričana, da bi se zaradi povišanja najnižje stopnje trošarine prodaja cigaret do leta 2014 zmanjšala za 10 %.

Predlog je del prizadevanj EU „za zmanjšanje porabe tobaka in razlik med cenami tobačnih izdelkov v EU,“ je dejal komisar za obdavčenje in carinsko unijo László Kovács.

„S tem bomo zmanjšali čezmejno nakupovanje in se spopadli z nezakonito trgovino, ki negativno vpliva na prihodke in cilje zdravstvene politike držav članic, ki želijo z visokimi davki omejiti kajenje.“

Velike razlike med obdavčitvijo tobačnih izdelkov v EU izkrivljajo razmere na trgu, saj so v nekaterih državah davki šestkrat višji od najnižje dovoljene stopnje.  

Na novo naj bi opredelili tudi cigare, cigarilose in tobak za pipe, za katere zdaj velja nižja davčna stopnja, čeprav so ravno tako škodljivi za zdravje.Po novi opredelitvi v tej kategoriji ne bi smeli več prodajati cigaretam podobnih izdelkov in drobno rezanega tobaka.

Poraba cigaret se je v obdobju 2002–2006 zmanjšala za več kot 10 % v EU, vendar se je hkrati za 10 % povečala poraba drobno rezanega tobaka.

Obdavčitev tobaka v EU DeutschEnglishfrançais

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave