Cale de navigare

Preţuri mari pentru descurajarea fumatului - 15/07/2008

Mucuri de ţigară

Nivelul minim al taxelor pe care UE le percepe pentru vânzarea ţigărilor şi a produselor din tutun va creşte treptat, odată cu adoptarea unei noi propuneri legislative care urmăreşte reducerea numărului fumătorilor şi combaterea contrabandei.

Comisia doreşte reducerea diferenţelor dintre statele membre în ceea ce priveşte nivelul accizelor la tutun, ceea ce ar avea drept efect o majorare cu peste 20% a preţurilor la ţigări în 11 ţări.

Această propunere face parte dintr-un ansamblu de măsuri menite să asigure o mai bună protecţie împotriva expunerii la fumul de ţigară, o mai bună legiferare în ceea ce priveşte compoziţia produselor din tutun şi restricţii mai mari în materie de publicitate.

Cu toate că aceste măsuri şi-au dovedit utilitatea, s-a constatat că cea mai eficientă modalitate de descurajare a fumatului, una dintre principalele cauze ale îmbolnăvirilor şi deceselor în UE, este majorarea preţurilor la produsele din tutun. Dacă propunerea va fi adoptată, în următorii cinci ani, se va înregistra o majorare a preţurilor la ţigări cu peste 20% în 11 ţări, faţă de nivelul din 2006. Preţurile vor creşte cel mai mult în Polonia, cu aproximativ 47%, urmată de Slovacia şi Bulgaria (36%).

Comisia Europeană estimează că, prin majorarea nivelului minim al accizelor, cererea de ţigări se va reduce cu 10% până în 2014.

Propunerea „vine în sprijinul politicii UE de reducere a consumului de tutun şi a diferenţelor privind preţurile la produsele din tutun practicate în UE”, a afirmat László Kovács, comisarul european pentru fiscalitate şi uniune vamală.

„Ea va contribui la reducerea achiziţiilor transfrontaliere şi la combaterea traficului ilicit, doi factori cu influenţă negativă asupra încasărilor şi asupra obiectivelor în materie de sănătate publică ale statelor membre care aplică taxe mari pentru a descuraja fumatul.”

Diferenţele mari existente între nivelurile de taxare aplicate în ţările UE generează distorsionări ale pieţei, unele dintre acestea aplicând taxe de şase ori mai mari decât nivelul minim admis.

Propunerea prevede şi o nouă definiţie pentru ţigări de foi, trabucuri şi tutun de pipă, care sunt taxate la un nivel mai scăzut, deşi dăunează, de asemenea, sănătăţii. Definiţia este menită să împiedice comercializarea, în această categorie, a unor produse asemănătoare cu ţigările de foi şi a tutunului pentru fumat ca făcând parte din această categorie.

În perioada 2002-2006, în timp ce consumul de ţigări a scăzut cu peste 10% în UE, vânzările de tutun pentru fumat au crescut cu 10%.

Mai multe informaţii despre taxarea tutunului în UE DeutschEnglishfrançais

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile