Kruimelpad

Hogere accijns moet roken ontmoedigen - 15/07/2008

Sigarettenpeuken

De minimumaccijns op sigaretten en tabak moet in alle EU-landen geleidelijk omhoog. Dat staat in een voorstel van de EU om roken én sigarettensmokkel te bestrijden.

Als het voorstel van de Commissie het haalt, gaat de sigarettenprijs in 11 EU-landen met meer dan 20% omhoog.

Het voorstel maakt deel uit van een pakket maatregelen om mensen beter te beschermen tegen tabaksrook, strengere eisen te stellen aan de kwaliteit van tabakswaren en de reclameregels aan te scherpen.

Al deze maatregelen hebben hun nut, maar het verhogen van de accijns is veruit het beste middel om het roken, een van de belangrijkste oorzaken van ziekte en overlijden in de EU, doeltreffend te bestrijden. Volgens het voorstel moeten de prijzen voor tabak in 11 EU-landen de komende vijf jaar met meer dan 20% omhoog ten opzichte van 2006. Voor rokers in Polen is de prijsstijging het grootst, zo'n 47%. Slowakije en Bulgarije volgen met ongeveer 36%.

De Commissie schat dat door de verhoging van de minimumaccijns de vraag naar sigaretten tegen 2014 zo'n 10% kleiner zal zijn.

Het voorstel "helpt het EU-beleid om het tabaksgebruik te verminderen en de prijsverschillen voor tabak in de EU te verkleinen", aldus László Kovács, EU-commissaris voor douane en belastingen.

"Het zal dus ook het kopen in het buitenland en de illegale handel ontmoedigen. Die ondermijnen de inkomsten en het gezondheidsbeleid van de EU-landen die met hun hoge accijnzen juist het roken willen terugdringen."

De grote verschillen in belastingtarieven voor tabak binnen de EU – in sommige landen zesmaal het minimumtarief – verstoren ook de markt.

Daarnaast is het de bedoeling het belastingtarief voor sigaren, cigarillos en pijptabak te herzien. Daarvoor geldt nu nog een lager tarief, terwijl die producten toch ook schadelijk voor de gezondheid zijn. Als het aan de Commissie ligt, verdwijnt dat lagere tarief voor aan sigaretten verwante producten en shag.

Tussen 2002 en 2006 is het tabaksgebruik in de EU al met meer dan 10% gedaald, maar het gebruik van shag is met 10% gestegen.

Meer over de accijns op tabak in de EU DeutschEnglishfrançais

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links