Navigointipolku

EU haluaa nostaa tupakan valmisteveroja - 15/07/2008

Tupakantumppeja

Komissio ehdottaa, että EU-maiden olisi asteittain korotettava savukkeista ja tupakasta kannettavia veroja. Tavoitteena on vähentää tupakointia ja torjua salakuljetusta.

Komissio pyrkii vähentämään tupakkaverotuksen eroja EU-maiden välillä. Ehdotus nostaisi savukkeiden hintoja yli 20 % yhdessätoista EU-maassa.

Ehdotus on osa toimenpidepakettia, jolla on tarkoitus ehkäistä tupakansavulle altistumista, säännellä entistä paremmin tupakkatuotteiden sisältämiä ainesosia ja asettaa tiukempia rajoituksia tupakkamainonnalle.

Vaikka nämä toimenpiteet ovatkin osoittautuneet hyödyllisiksi, tupakkatuotteiden hinnankorotukset ovat selvästi tehokkain tapa ehkäistä tupakointia, josta aiheutuvat sairaudet kuuluvat yleisimpiin sairastumis- ja kuolinsyihin EU:ssa. Ehdotus nostaisi savukkeiden hintoja yli 20 % (vuoden 2006 hintoihin verrattuna) seuraavien viiden vuoden aikana 11 EU-maassa. Hinnat nousisivat eniten Puolassa (noin 47 %) sekä Slovakiassa ja Bulgariassa (36 %).

Komission mukaan tupakan valmisteveron vähimmäismäärän korotus vähentäisi savukkeiden kysyntää 10 % vuoteen 2014 mennessä.

Verotuksesta ja tulliliitosta vastaava komissaari László Kovács katsoo, että ehdotus tukee EU:n toimia tupakan kulutuksen vähentämiseksi ja tupakkatuotteiden hintaerojen kaventamiseksi.

Kovács uskoo toimien vähentävän tupakkatuotteiden ostamista toisista EU-maista ja torjuvan laitonta kauppaa. Nämä haittaavat verotukselle ja kansalaisten terveydelle asetettujen tavoitteiden saavuttamista niissä EU-maissa, jotka pyrkivät ehkäisemään tupakointia korkeamman verotuksen avulla.

Tupakkaverotuksessa on huomattavia eroja EU-maiden välillä, mikä vääristää markkinoita. Eräissä maissa tupakasta kannettava vero on kuusi kertaa sallittua vähimmäismäärää suurempi.

Ehdotuksessa määritellään uudelleen myös sikarit, pikkusikarit ja piipputupakka. Näistä tupakkatuotteista on tähän asti kannettu alhaisempi vero, vaikka myös ne ovat haitaksi terveydelle. Uuden määritelmän mukaan savukkeiden kaltaiset tuotteet ja hienoksi leikattu tupakka eivät enää kuuluisi alhaisempaan veroluokkaan.

Vaikka savukkeiden kulutus väheni EU:ssa yli 10 % vuosina 2002–2006, hienoksi leikatun tupakan kulutus nousi samaiset 10 %.

Lisätietoa tupakan verotuksesta EU:ssa DeutschEnglishfrançais

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä