Διαδρομή πλοήγησης

Αύξηση της φορολογίας για μείωση του καπνίσματος - 15/07/2008

Σωρός από αποτσίγαρα

Σταδιακή αύξηση της υποχρεωτικής ελάχιστης φορολογίας των τσιγάρων και άλλων προϊόντων καπνού προτείνει η ΕΕ με στόχο την καταπολέμηση του καπνίσματος και του λαθρεμπορίου.

Αύξηση στις τιμές των τσιγάρων μεγαλύτερη από 20% σε 11 χώρες προβλέπει πρόταση της Επιτροπής προκειμένου να μειωθούν οι διαφορές στη φορολογία καπνού στις χώρες της ΕΕ.

Η πρόταση αυτή είναι μέρος δέσμης μέτρων που στοχεύει στη μεγαλύτερη προστασία από την έκθεση στον καπνό, στον καλύτερο έλεγχο του περιεχομένου των προϊόντων καπνού και σε αυστηρότερους όρους διαφήμισή τους.

Αν και τα μέτρα αυτά έχουν αποδειχθεί χρήσιμα, η αύξηση της τιμής των προϊόντων καπνού θεωρείται ότι είναι το αποτελεσματικότερο μέσο καταπολέμησης του καπνίσματος, μιας από τις κυριότερες αιτίες ασθενειών και θανάτων στην ΕΕ. Η συγκεκριμένη πρόταση προβλέπει αύξηση της τιμής των τσιγάρων πάνω από 20% σε 11 χώρες κατά την επόμενη πενταετία, σε σχέση με το 2006. Η μεγαλύτερη αύξηση, γύρω στο 47%, θα σημειωθεί στην Πολωνία και ακολουθούν η Σλοβακία και η Βουλγαρία με 36%.

Η Επιτροπή εκτιμά ότι η αύξηση του ελάχιστου ειδικού φόρου κατανάλωσης θα μειώσει τη ζήτηση τσιγάρων κατά 10% έως το 2014.

Η πρόταση αυτή “στηρίζει την πολιτική που εφαρμόζει η ΕΕ για τη μείωση της κατανάλωσης καπνού, αλλά και των αποκλίσεων στις τιμές των προϊόντων καπνού στην αγορά της ΕΕ”, δήλωσε ο αρμόδιος για τη φορολογία και την τελωνειακή ένωση Επίτροπος Λάζλο Κόβακς.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι “θα συμβάλει στη μείωση των διασυνοριακών αγορών και στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου, παράγοντες που υπονομεύουν τους στόχους των κρατών μελών για αύξηση των εσόδων και προστασία της δημόσιας υγείας μέσω της υψηλότερης φορολογίας του καπνού.”

Στις χώρες της ΕΕ η φορολογία προϊόντων καπνού διαφέρει πολύ, με αποτέλεσμα να προκαλείται στρέβλωση της αγοράς: π.χ. το ύψος των φόρων που επιβάλλουν ορισμένες χώρες είναι εξαπλάσιο του ελάχιστου επιτρεπόμενου ποσού.

Η πρόταση προβλέπει επίσης νέους ορισμούς για τα πούρα, τα πουράκια και τον καπνό πίπας για τα οποία ισχύει χαμηλότερος φορολογικός συντελεστής, παρόλο που είναι επίσης βλαβερά για την υγεία. Οι νέοι αυτοί ορισμοί θα εμποδίσουν την πώληση, σε αυτή την κατηγορία, προϊόντων που μοιάζουν με τσιγάρα, καθώς και λεπτοκομμένου καπνού.

Από το 2002 έως το 2006, η κατανάλωση τσιγάρων μειώθηκε σε ποσοστό μεγαλύτερο από 10% στην ΕΕ, αλλά η κατανάλωση λεπτοκομμένου καπνού αυξήθηκε κατά 10%.

Περισσότερα για τη φορολογία καπνού στην ΕΕ DeutschEnglishfrançais

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι