Cale de navigare

Finanţele publice – reformele continuă - 25/06/2008

Mână scoţând o monedă de 1 euro din portofel

Bugetele ţărilor UE se prezintă mult mai bine, însă sunt necesare acţiuni suplimentare pentru consolidarea finanţelor publice

Când este vorba despre finanţele publice ale Uniunii Europene, nu este loc de automulțumire. Chiar dacă situaţia bugetară din 2007 a înregistrat îmbunătăţiri notabile, guvernele naţionale trebuie să acţioneze acum pentru a garanta durabilitatea finanţelor publice, creşterea economică pe termen lung şi stabilitatea monedei euro. Acesta este în esenţă mesajul ultimului raport publicat de Comisie privind finanţele publice.

Sfera de acţiune a guvernelor statelor membre este considerabilă. Raportul Comisiei privind finanţele publice solicităsolicită o abordare globală asupra politicii fiscale, în special cu privire la eficientizarea sistemului de impozitare şi de efectuare a cheltuielilor, în vederea promovării creşterii economice şi a  competitivităţii.

Puncte principale

  • Soliditatea finanţelor publice este esenţială. Ţările cu datorii mari înregistrează o creştere economică pe termen mediu mult mai redusă, deoarece îndatorarea publică duce la creşterea ratei dobânzilor şi descurajează investiţiile private.
  • Administraţiile publice de dimensiuni mari pot constitui obstacole în calea creşterii economice, din cauza poverii fiscale mărite şi a utilizării ineficiente a resurselor publice.
  • Este necesar ca fondurile publice să fie direcţionate către sectoarele în care piaţa nu funcţionează eficient şi care furnizează bunuri publice (îngrijiri medicale, educaţie etc.).
  • Perspectivele creşterii economice rămân ridicate în ţările în care guvernele aplică un sistem fiscal care încurajează investiţiile şi promovează ocuparea forţei de muncă.


Bazându-se pe rezultatele reformei din anul 2005 a Pactului de stabilitate şi de creştere şi pe concluziile recentelor analize privind primii 10 ani de existenţă a monedei euro, raportul formulează, printre altele, o serie de propuneri destinate să menţină în continuare accentul pe soliditatea finanţelor publice în cadrulpoliticilor bugetare naţionale:

  • rapoarte mai sistematice şi mai amănunţite;
  • utilizarea informaţiilor referitoare la performanţă în luarea deciziilor privind bugetul;
  • sisteme de impozitare mai eficiente;
  • evaluarea periodică a gestionării finanţelor publice.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile