Navigációs útvonal

Az uniós tagországok államháztartása – befejezetlen reformtörténet - 25/06/2008

Pénztárcából egyeurós érmét kiemelő kéz

Az Európai Unió tagországainak költségvetése számottevő javulást mutat, de a rendezettebb államháztartási viszonyok biztosítása érdekében további lépésekre van szükség.

Az Európai Uniós tagországok államháztartása kevés okot ad az elégedettségre. Annak ellenére, hogy 2007-ben a tagállamok költségvetési egyenlege számottevően javult, a nemzeti kormányok részéről azonnali cselekvésre van szükség a fenntartható államháztartási viszonyok, a hosszú távú gazdasági fejlődés és az euró megfelelő működésének biztosítása érdekében. Ez a fő üzenete az európai uniós tagországok államháztartásáról június 25-én kiadott európai bizottságiközleménynek.

A tagállami kormányokra sok tennivaló vár. A Bizottság 2008. évi államháztartási jelentése holisztikus fiskális politikai megközelítést szorgalmaz a gazdasági növekedés és a versenyképesség ösztönzése érdekében. A dokumentum kiemelt hangsúlyt helyez a hatékony adórendszer és megfelelő kiadási szerkezet kialakítására.

A jelentés központi elemei a következők:

  • Elengedhetetlen, hogy a tagországokban rendezett államháztartási viszonyok uralkodjanak. A magas államadóssággal rendelkező országok gazdasága számottevően alacsonyabb középtávú növekedést mutat. Ennek oka, hogy a magas állami hitelfelvétel felveri a kamatlábakat, és elriasztja a magánbefektetőket.
  • A közigazgatási rendszerek túlburjánzása a közpénzek gazdaságtalan felhasználását jelzi, és az adóterhek növekedését eredményezheti, ami bénítóan hat a gazdasági növekedésre.
  • A közpénzeket célzottan azoknak a területeknek a fejlesztésére kell fordítani, amelyek esetében a piac nem működik hatékonyan, és amelyek közjavakat állítanak elő (egészségügy, oktatás stb.)
  • A gazdaság általában gyorsabban növekszik azokban az országokban, melyeknek kormányzati adópolitikája ösztönzi a foglalkoztatást, és nem riasztja el a befektetőket.


A jelentés a stabilitási és növekedési paktum 2005. évi reformja, valamint a 10 éve bevezetett euró által elért sikereket és az egységes valutára váró kihívásokat áttekintő elemzés alapján fogalmazza meg, mely területeken kell a tagországoknak többet tenniük annak érdekében, hogy nemzeti költségvetési politikájuk alakítása során kiemelt hangsúlyt kapjon a rendezett államháztartási viszonyok biztosítása. A javaslatok értelmében a főbb tennivalók a következők:

  • módszeresebb és átfogóbb jelentéstétel;
  • teljesítménymutatók figyelembevétele a költségvetési döntéshozatal során;
  • az adórendszerek hatékonyságának javítása;
  • az államháztartás rendszeres felülvizsgálata.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek