Navigacijska pot

Evro praznuje deset let - 07/05/2008

Možic riše zvezde na evrskem kovancu

Ob deseti obletnici uvedbe evra je zeleno luč za prevzem skupne valute dobila tudi Slovaška.

Maja 1998 so voditelji Evropske unije sprejeli zgodovinsko odločitev, da bodo januarja 1999 uvedli skupno valuto evro in tako dokončno uresničili zamisel o ekonomski in monetarni uniji.

Deset let pozneje je evro skupna valuta za 320 milijonov Evropejcev v 15 državah (več kot je prebivalcev v ZDA), ki uživajo tudi vse prednosti skupnega trga EU.

Evro prispeva k zdravim financam in trdni makroekonomski politiki, kar posledično omogoča nastajanje novih delovnih mest.

Proračunski primanjkljaj v državah EU se je leta 2007 v povprečju znižal na rekordnih 0,6 % BDP (v osemdesetih in devetdesetih letih je v povprečju znašal 4 %). Evropska komisija je tako lahko predlagala Svetu EU, naj konča postopek v zvezi s čezmernim primanjkljajem v Češki, Italiji, na Portugalskem in v Slovaški.

Evropska komisija v danes objavljenem sporočilu Englishocenjuje napredek, ki ga je v desetih letih dosegla ekonomska in monetarna unija, ter začenja posvetovanje z zainteresiranimi stranmi o prednostih skupne valute v prihodnje.

Ekonomska in monetarna unija, ki je eden od mejnikov v povezovanju Evropske unije, se bo namreč morala v prihodnjih letih prilagoditi na nove izzive, kot so globalizacija, pomanjkanje naravnih virov, podnebne spremembe in staranje prebivalstva.

Komisija danes objavlja tudi konvergenčno poročilo English, v katerem ugotavlja, da Slovaška izpolnjuje kriterije za prevzem evra: stabilne cene in menjalni tečaj, nizke obrestne mere, javni primanjkljaj in javni dolg, usklajenost nacionalnih zakonov z zakonodajo evrskega območja. Komisija bo zato Svetu EU predlagala, naj odobri pristop Slovaške k evrskemu območju 1. januarja 2009.

Za druge države EU (večinoma vzhodnoevropske članice in Švedska) poročilo ocenjuje, da ne izpolnjujejo kriterijev za članstvo.

Več o ekonomskih zadevah EU

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave