Cale de navigare

Euro la zece ani - 07/05/2008

Personaj pictând stelele de pe moneda euro

La zece ani de la lansarea monedei unice, Slovacia ar putea fi noul membru al zonei euro în 2009.

Luna aceasta se împlinesc zece ani de la decizia istorică a liderilor europeni de a lansa moneda euro. În luna ianuarie 1999, a fost introdusă moneda euro, iar Uniunea economică şi monetară (UEM) a trecut în ultima sa fază.

În prezent, aproximativ 320 de milioane de cetăţeni europeni din 15 ţări – mai mult decât populaţia SUA – utilizează aceeaşi monedă şi beneficiază de avantajele unei pieţe europene integrate.

Moneda euro ne-a permis să menţinem în echilibru finanţele publice şi ne bucurăm de stabilitate macroeconomică, ceea s-a concretizat într-o creştere a numărului locurilor de muncă.

În medie, deficitul bugetar public la nivelul Uniunii a scăzut până la un nivel record de 0,6% din PIB în 2007 (faţă de 4% din PIB în anii 1980 şi 1990). În urma acestei evoluţii, Comisia a fost în măsură să recomande astăzi Consiliului suspendarea procedurilor de supraveghere pentru Italia, Portugalia, Republica Cehă şi Slovacia, activate din cauza deficitelor excesive înregistrate în aceste ţări.

Pentru a fructifica aceste rezultate, astăzi, 7 mai 2008, a fost publicat un document de politică English care aminteşte realizările înregistrate în cursul celor zece ani de la introducerea monedei euro şi invită părţile interesate să-şi exprime opinia cu privire la ce alte avantaje poate aduce moneda unică în viitor.

UEM, punct de referinţă în procesul integrării europene, va trebui să fie adaptată pentru a face faţă provocărilor legate de globalizare, de resursele naturale insuficiente, de schimbările climatice şi de tendinţa de îmbătrânire a populaţiei.

Un alt raport English, publicat tot astăzi, arată că Slovacia îndeplineşte cerinţele necesare pentru a deveni membru al zonei euro: preţuri şi curs de schimb stabile, rată scăzută a dobânzilor, deficit şi datorie publică scăzute, precum şi o legislaţie naţională compatibilă. Comisia va recomanda guvernelor ţărilor UE să aprobe intrarea Slovaciei în zona euro la 1 ianuarie 2009.

Celelalte state membre evaluate (în principal, ţările din estul Europei, care au aderat de curând la UE, dar şi Suedia) încă nu îndeplinesc cerinţele necesare pentru a intra în zona euro.

Informaţii suplimentare pe teme economice europene

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile