Navigációs útvonal

Tízéves az euró - 07/05/2008

Euróérmére csillagokat festő emberi figura rajza

Az Unió a közös valuta tizedik születésnapját ünnepli. 2009 elejétől Szlovákia is bevezetheti az eurót.

Az Unió vezetői 1998 májusában történelmi döntést hoztak a közös pénz bevezetéséről. Az új fizetőeszköz hivatalosan 1999 januárjában született meg – igaz, akkor még csak bankszámlapénz formájában. Az új pénznem bevezetésével végső szakaszához érkezett a gazdasági és monetáris unió megvalósítása.

Napjainkban 15 európai ország 320 millió állampolgára használja az eurót, és részesedik ezáltal az integrált uniós piac nyújtotta előnyökből. Ezzel az eurózóna a világ legnagyobb gazdasági és monetáris uniója, lakóinak számát tekintve nagyobb, mint az Egyesült Államok.

Az egységes piac működésének biztosításán túl az euró az egészséges államháztartás és a kiegyensúlyozott gazdaságpolitika kialakításához is hozzájárul, és így közvetve a foglalkoztatás bővülését is elősegíti.

Az uniós tagállamok átlagos költségvetési hiánya soha nem volt még olyan alacsony, mint a tavalyi 0,6%-os érték. Összehasonlításul: a nyolcvanas–kilencvenes években a hiány rendszerint a GDP 4%-a körül ingadozott. A javuló trendet jelzi, hogy a Tanácsnak címzett mai ajánlásában az Európai Bizottság a túlzottdeficit-eljárás megszüntetését javasolja a Cseh Köztársaság, Olaszország, Portugália és Szlovákia vonatkozásában.

Erre a sikerre alapozva egy ma közzétett összefoglalóban English az EU számba veszi az euró bevezetése óta eltelt évtizedben elért eredményeket, és felteszi a kérdést, hogyan járulhat hozzá a jövőben a közös valuta Európa gazdagodásához.

A gazdasági és monetáris uniónak a jövőben ugyanis új kihívásokkal kell szembenéznie, melyek a globalizáció, a szűkülő természeti erőforrások, az éghajlatváltozás és az elöregedő társadalom jelenségeiből fakadnak.

Egy másik, ugyancsak ma publikált jelentésben English a Bizottság megállapítja, hogy Szlovákia megfelel az eurózónához történő csatlakozás feltételeinek, az úgynevezett maastrichti kritériumoknak. A Bizottság ezért jóváhagyásra javasolja a tagállamok kormányainak, hogy Szlovákia 2009. január 1-jétől bevezethesse az eurót.

A jelentésben tárgyalt többi ország – Svédország, illetve az EU-hoz a közelmúltban csatlakozott kelet-európai országok – egyelőre nem feleltek meg a konvergenciakritériumok, amelyek az infláció, a valutaárfolyam, a kamatláb, a hiány és az államadósság szintjére vonatkoznak.

Gazdaság és pénzügyek az EU-ban

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek