Navigointipolku

Kymmenen vuotta euroa - 07/05/2008

Piirroskuvassa mies maalaa tähtiä eurokolikkoon

Euroalueen perustamisesta on kulunut kymmenen vuotta. Alue laajenee edelleen, sillä komissio suosittelee Slovakian hyväksymistä sen jäseneksi vuonna 2009.

Kymmenen vuotta sitten eli toukokuussa 1998 EU-johtajat tekivät historiallisen päätöksen yhteiseen rahaan siirtymisestä. Euro otettiin virallisesti käyttöön tammikuussa 1999, jolloin talous- ja rahaliitto (EMU) aloitti toimintansa.

Tätä nykyä euro on 15 maan rahayksikkö. Sillä on noin 320 miljoonaa käyttäjää eli enemmän kuin Yhdysvalloissa on asukkaita. Euro on tervehdyttänyt julkista taloutta ja talouspolitiikkaa ja on vaikuttanut myönteisesti myös työllisyyskehitykseen.

Julkisen talouden alijäämä oli EU-maissa vuonna 2007 keskimäärin 0,6 prosenttia bruttokansantuotteesta. Luku on ennätysmäisen alhainen, sillä 1980- ja 1990-luvulla alijäämä pysytteli noin 4 prosentissa. Myönteisen talouskehityksen perusteella komissio on tänään suositellut neuvostolle liiallisia alijäämiä koskevan valvontamenettelyn lopettamista Italian, Portugalin, Slovakian ja Tšekin osalta.

Komissio on myös julkistanut tiedonannon English, jossa käydään läpi euron 10-vuotistaipaleen saavutuksia ja tiedustellaan eri tahojen näkemyksiä siitä, miten yhteisestä valuutasta voitaisiin saada vielä enemmän hyötyä tulevaisuudessa.

Talous- ja rahaliitto on ollut tärkeä vaihe Euroopan yhdentymiskehityksessä. Sen toimintaa on kuitenkin kehitettävä, jotta voidaan löytää kestäviä ratkaisuja globalisaation, luonnonvarojen ehtymisen, ilmastonmuutoksen ja väestön ikääntymisen aiheuttamiin ongelmiin.

Komissio on tänään julkaissut myös selvityksen English, jonka mukaan Slovakia täyttää euron käyttöönoton ehdot. Hinnat ja valuuttakurssi ovat vakaat, korkotaso sekä julkisen talouden alijäämä ja velka ovat pysyneet alhaisina ja maan lainsäädäntö on saatettu sopusointuun EU:n säädösten kanssa. Komissio suosittelee EU:n muille jäsenmaille, että Slovakia hyväksytään euroalueen jäseneksi 1. tammikuuta 2009 alkaen.

Komission mukaan muut arvioidut maat, joihin kuuluivat Ruotsi ja useita Itä-Euroopan EU-maita, eivät vielä täytä euroalueen jäsenyyskriteereitä.

Lisätietoa EU:n taloudesta

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä