Sti

Euroen fylder 10 - 07/05/2008

Tegnet mand maler stjerner på en euromønt

EU fejrer ti år med den fælles valuta, og Slovakiet lukkes ind i euroområdet i 2009.

I denne måned er det ti år siden, at EU's ledere traf den historiske beslutning om at indføre euroen. Valutaen kom i omløb i januar 2009. Den Økonomiske og Monetære Union (ØMU'en) var en realitet.

Nu bruger omkring 320 millioner europæere i 15 lande – det er flere end befolkningen i USA – samme valuta og nyder godt af et integreret EU-marked.

Euroen har også været med til at give os sunde offentlige finanser og makroøkonomiske politikker – og har dermed skabt flere job.

Det gennemsnitlige offentlige budgetunderskud i EU faldt i 2007 til 0,6 % af BNP, hvilket er ny rekord (tallet var 4 % i 80'erne og 90'erne). Takket være denne udvikling kan Kommissionen i dag anbefale Rådet at afslutte overvågningsprocedurerne over for Italien, Portugal, Slovakiet og Tjekkiet for uforholdsmæssigt store underskud.

For at bygge videre på succesen gøres der i en politisk udtalelse English, der udsendes i dag, status over, hvad vi har opnået i de sidste ti år siden indførelsen af euroen. De berørte parter bliver også spurgt, hvordan den fælles valuta kan give os endnu flere fordele i fremtiden.

ØMU'en var en milepæl i EU-samarbejdet, men den skal tilpasses i de kommende år for at takle udfordringer som globaliseringen, begrænsede naturressourcer, klimaændringer og den aldrende befolkning.

I en anden rapport English, der offentliggøres i dag, fastslås det, at Slovakiet nu opfylder betingelserne for at indføre euroen – stabile priser og valutakurser, lav rente, offentlige underskud og gæld samt nationale love, der er forenelige med EU-reglerne. Kommissionen anbefaler, at EU-landenes regeringer godkender Slovakiet som medlem af euroområdet fra den 1. januar 2009.

De andre EU-lande, der blev vurderet (især nogle nye medlemslande fra Østeuropa, men også Sverige), opfylder ikke betingelserne for at komme med.

Mere om økonomien i EU

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links