Sökväg

Omröstningen om euromyntet avslutad - 25/02/2008

Utformning av minnesmynt

Nu har européerna röstat fram det vackraste euromyntet för att fira den gemensamma valutans tioårsdag.

Här kan du se det vinnande bidraget.

Under 2009 är det tio år sedan den ekonomiska och monetära unionen blev verklighet och euron infördes. För att fira detta kommer euroländerna att ge ut ett särskilt 2-euromynt.

I en Internetomröstning om myntets utformning fick den europeiska allmänheten rösta på något av de fem bidrag som hade nominerats av de europeiska myntdirektörerna

Omröstningen inleddes den 31 januari, och 141 675 personer deltog. Det vinnande förslaget fick 41,48 % av rösterna och har skapats av  George Stamatopoulos, modellör vid den grekiska centralbanken.

I januari 2009 kommer de 15 länderna i euroområdet att ge ut ungefär 90 miljoner 2-euromynt med det nya utseendet.

Detta är det andra minnesmyntet som euroländerna ger ut gemensamt. Det första jubileumsmyntet gavs ut 2007 för att fira att det var 50 år sedan Romfördraget undertecknades. Vanliga euromynt har en standardsida som är likadan i alla länderna, och en nationell sida, med nationella symboler, personer eller regerande kungligheter.

Jubileumsmynten är alltid värda 2 euro. Liksom alla andra euromynt kan de användas var som helst i euroområdet, men många kommer nog att hamna hos myntsamlare.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar