Navigacijska pot

Znan zmagovalni motiv novega kovanca - 25/02/2008

Motiv priložnostnega evrskega kovanca

Prebivalci EU so izbrali nov motiv priložnostnega kovanca za 2 EUR za obeležitev 10. obletnice evra.

Slika zmagovalnega motiva je na spletišču za izbiro motiva evrskega kovanca.

Leta 2009 bo 10 let, odkar je bil v okviru evropske ekonomske in monetarne unije uveden evro. Ob tej priložnosti bodo države članice območja evra izdale poseben kovanec za 2 EUR.

Motiv novega kovanca so izbrali prebivalci EU, ki so lahko na spletu glasovali za enega od petih motivov. Motive v ožjem izboru so izbrali direktorji evropskih kovnic.

Od začetka glasovanja 31. januarja je svoj glas oddalo 141 675 prebivalcev EU. Zmagovalni motiv, ki je prejel 41,48 % glasov, je delo Georga Stamatopoulosa, oblikovalca grške centralne banke.

Januarja 2009 bo 15 držav članic območja evra dalo v obtok približno 90 milijonov kovancev z novim motivom.

To bo že drugi priložnostni kovanec, ki ga bodo skupaj izdale vse države uporabnice evra. S prvim skupnim kovancem so leta 2007 obeležile 50. obletnico ustanovitvene pogodbe EU. Redni evrski kovanci imajo enotno stran, ki je v vseh državah enaka, in nacionalno stran, na kateri so upodobljeni pomembni državljani, nacionalni simboli ali vladarji držav.

Priložnostni kovanci so vedno v vrednosti 2 EUR. Kot vse evrske kovance, jih lahko uporabljamo za plačevanje po vsem območju evra, vendar mnoge hitro poberejo zbiratelji.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave