Cale de navigare

A fost ales noul model pentru moneda aniversară de 2 euro! - 25/02/2008

Modele pentru moneda euro aniversară

Cetăţenii europeni au ales noul model pentru moneda aniversară de 2 euro, ce va fi emisă pentru a marca cei 10 ani de existenţă a monedei unice.

Pentru a vedea modelul câştigător, consultaţi site-ul de internet consacrat modelelor propuse pentru moneda euro.

În 2009 se vor împlini 10 ani de la introducerea monedei euro, ca ultimă etapă către realizarea Uniunii economice şi monetare. Pentru a marca acest eveniment, ţările din zona euro vor emite o monedă specială de 2 euro.

Publicul european a fost invitat să aleagă modelul preferat prin vot on-line, pornind de la 5 modele preselectate de directorii monetăriilor europene.

Votul a fost declarat deschis la 31 ianuarie, iar numărul participanţilor europeni a fost de 141 675. Modelul câştigător a primit 41,48% din voturi şi a fost realizat de George Stamatopoulos, un sculptor care lucrează pentru Banca Centrală a Greciei.

În ianuarie 2005, cele 15 ţări din zona euro vor pune în circulaţie aproximativ 90 de milioane de monede de 2 euro cu noul design.

Este pentru a doua oară când toate ţările din zona euro emit împreună o monedă aniversară. Prima a fost emisă în 2007, pentru a celebra cea de-a 50-a aniversare a Tratatului de la Roma. În mod obişnuit, monedele euro au o faţă standard – comună pentru toate ţările – şi o faţă specifică pentru fiecare ţară, reprezentând figuri, simboluri naţionale sau portrete ale monarhilor în exerciţiu.

Monedele aniversare au avut întotdeauna valoarea de 2 euro. Asemenea tuturor monedelor euro, acestea pot fi utilizate oriunde în zona euro și sunt foarte căutate de colecționari.  

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile