Kruimelpad

Stemmen voor euromunt geteld - 25/02/2008

De ontwerpen voor de herdenkingsmunten

De Europese burgers hebben gekozen met welk muntstuk de tiende verjaardag van de euro wordt herdacht.

In 2009 is het tien jaar geleden dat de Economische en monetaire unie de euro heeft ingevoerd. Daarom geven de landen uit de eurozone een speciale munt van 2 euro uit.

De Europese bevolking kon online kiezen uit vijf geselecteerde ontwerpen.

Sinds 31 januari hebben 141 675 inwoners van de EU hun stem uitgebracht. Het winnende ontwerp, met 41,5 % van de stemmen, is het werk van Georgios Stamatopoulos, een graveur van de Centrale Bank van Griekenland.

Zie het winnende ontwerp op de website van de wedstrijd.

Vanaf januari 2009 zullen de 15 landen van de eurozone 90 miljoen exemplaren van het muntstuk met het nieuwe ontwerp in omloop brengen.

Dit is de tweede herdenkingsmunt die alle landen uit de eurozone samen uitgeven. De eerste kwam er in 2007 bij de 50e verjaardag van het verdrag dat de grondslag van de EU heeft gelegd. Gewone euromunten zijn aan één kant gelijk voor alle landen; op de andere kant worden nationale symbolen, historische figuren of vorsten afgebeeld.

Herdenkingsmuntstukken hebben altijd een waarde van 2 euro. Zoals alle euromuntstukken, kunnen zij overal in de eurozone worden gebruikt, maar er zullen er heel wat in verzamelingen belanden.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links