Navigációs útvonal

Megszületett a győztes euróérme! - 25/02/2008

A kéteurós emlékérme tervváltozatai

Az európaiak szavazataikkal eldöntötték, milyen rajzolat díszítse azt a kéteurós emlékérmét, melyet az egységes valuta megszületésének tizedik évfordulója alkalmából bocsátanak majd ki az euróövezetbe tartozó országok.

A győztes érmeváltozat az emlékérme-pályázatot ismertető weboldalon tekinthető meg.

2009-ben ünnepeljük a gazdasági és monetáris unió DeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianoMaltiNederlandsRomânaslovenčinaslovenščinasuomi fennállásának és az egységes valuta születésének tizedik évfordulóját. Ebből az alkalomból az euróövezetbe tartozó országok különleges kéteurós érmét bocsátanak ki.

Az érdeklődők elektronikusan szavazhattak: voksaikat 5 érmeváltozatra adhatták le, melyeket az európai pénzverdék igazgatói választottak ki előzetesen a pályaművek közül.

A szavazásban, mely január 31-én vette kezdetét, 141 675 európai polgár vett részt. A megmérettetésből a szavazatok 41, 48%-át elnyerve az az alkotás került ki győztesen, melyet a Görög Központi Bank munkatársa, George Stamatopoulos érmeművész tervezett.

2009 januárjában az eurózónát alkotó 15 tagország mintegy 90 millió példányban hozza forgalomba az emlékérmét.

Második alkalommal fordul elő, hogy az euróövezet minden országa olyan euróérmét jelentet meg, melynek „nemzeti oldalát” is egységes rajzolat díszíti. Az első esetet a Római Szerződés aláírásának 50. évfordulója alkalmából 2007-ben kiadott kéteurós kibocsátása jelentette. A „közönséges” euróérmék két oldala közül az egyik mindegyik tagállam esetében egységes rajzolatú, a másik viszont nemzeti vonatkozású: az adott ország szimbólumait, uralkodóit stb. örökíti meg.

Az emlékérmék mindig kéteurós címletben jelennek meg. A többi euróérméhez hasonlóan ezek is kereskedelmi forgalomba kerülnek, és fizetőeszközként használhatók, de a gyűjtők minden valószínűség szerint gyorsan lecsapnak majd rájuk.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek