Navigointipolku

Euron 10-vuotisjuhlaraha on valittu - 25/02/2008

Juhlarahaehdokkaat

Kahden euron juhlarahamallista järjestetyn yleisöäänestyksen voitti kreikkalaisen kuvanveistäjän Georgios Stamatopoulosin suunnittelema kuva-aihe. Kolikko otetaan käyttöön kaikissa euromaissa euron kymmenvuotisjuhlan kunniaksi vuonna 2009.

Juhlarahaäänestys järjestettiin Euroopan komission verkkosivuilla 31.1.-22.2. Ehdolla oli viisi euroalueen rahapajojen valitsemaa kolikkovaihtoehtoa. Ääniä annettiin 141 675, ja niistä voittaja sai 41,5 prosenttia. Kilpailun voittaneen kolikon kuva ja äänestystulokset ovat nähtävissä juhlarahasivustolla.

Kahden euron juhlakolikko otetaan käyttöön ensi vuonna Euroopan talous- ja rahaliiton DeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianoMaltiNederlandsRomânaslovenčinaslovenščinasuomi ja euron kymmenvuotisen taipaleen kunniaksi. Se lasketaan liikkeelle kaikissa 15 euromaassa tammikuussa 2009. Juhlarahaa lyödään yhteensä noin 90 miljoonaa kappaletta.

Kyseessä on vasta toinen kaikkien euromaiden yhteinen juhlaraha. Ensimmäinen laskettiin liikkeelle Rooman sopimuksen 50-vuotisjuhlan kunniaksi vuonna 2007. Tavanomaisissa eurokolikoissa toinen puoli on yhtenäinen, mutta toinen puoli on kussakin maassa erilainen. Suosittuja kuva-aiheita ovat erilaiset kansalliset symbolit ja merkkihenkilöt.

Juhlarahat ovat aina kahden euron kolikoita. Niitä voidaan käyttää koko euroalueella, mutta ne ovat usein myös kiinnostavia keräilykohteita.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä