Διαδρομή πλοήγησης

Το σχέδιο του κέρματος ευρώ που εσείς επιλέξατε! - 25/02/2008

Τα διάφορα σχέδια για το αναμνηστικό κέρμα ευρώ

Οι Ευρωπαίοι επέλεξαν το σχέδιο του αναμνηστικού κέρματος των 2 ευρώ που εκδίδεται για τα δέκα χρόνια του ενιαίου νομίσματος.

Για να δείτε το σχέδιο που κέρδισε, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα για το νικηφόρο σχέδιο.

Το 2009, θα έχουν περάσει δέκα χρόνια από τότε που η Οικονομική και Νομισματική Ένωση υιοθέτησε το ευρώ. Για να γιορτάσουν το γεγονός, οι χώρες της ευρωζώνης θα εκδώσουν ένα αναμνηστικό κέρμα των 2 ευρώ.

Σε διαδικτυακή ψηφοφορία για την επιλογή του σχεδίου του κέρματος, οι Ευρωπαίοι κλήθηκαν να επιλέξουν το σχέδιο που προτιμούν ανάμεσα σε 5 σχέδια που είχαν προεπιλέξει οι διευθυντές των ευρωπαϊκών νομισματοκοπείων.

Από την έναρξη της ψηφοφορίας, στις 31 Ιανουαρίου, έλαβαν μέρος 141. 675 κάτοικοι της ΕΕ. Το σχέδιο που κέρδισε, συγκεντρώνοντας το 41,48% των ψήφων, φιλοτεχνήθηκε από τον κ. Γεώργιο Σταματόπουλο, γλύπτη της Τράπεζας της Ελλάδος.

Τον Ιανουάριο του 2009, οι 15 χώρες της ευρωζώνης θα εκδώσουν 90 εκατομμύρια περίπου κέρματα τα οποία θα φέρουν όλα το νέο σχέδιο.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που όλες οι χώρες της ευρωζώνης εκδίδουν κοινό αναμνηστικό κέρμα. Το πρώτο αναμνηστικό κέρμα εκδόθηκε το 2007 για τον εορτασμό της 50ής επετείου της ιδρυτικής συνθήκης της ΕΕ. Τα κοινά κέρματα ευρώ έχουν μια πλευρά κοινή για όλες τις χώρες και μια εθνική πλευρά που απεικονίζει εξέχουσες προσωπικότητες, σύμβολα ή βασιλεύοντες μονάρχες της εκάστοτε χώρας.

Τα αναμνηστικά κέρματα ευρώ είναι πάντοτε ονομαστικής αξίας 2 ευρώ. Όπως όλα τα ευρώ, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης, αν και συχνά γίνονται ανάρπαστα από τους συλλέκτες.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι