Sti

Motivet til den nye euro-erindringsmønt er valgt - 25/02/2008

Forslag til erindringsmønt

Til næste år fylder euroen 10 år. Borgerne har valgt det nye design på en 2-euromønt.

Her kan du se vinderdesignet.

I 2009 er det 10 år siden, Den Økonomiske og Monetære Union DeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianoMaltiNederlandsRomânaslovenčinaslovenščinasuomi indvarslede euroen. Det markerer eurolandene med en særlig 2-euromønt.

I en onlineafstemning om, hvordan mønten skal se ud, har borgerne valgt deres favorit blandt de fem designforslag, eurolandenes møntanstalter havde udvalgt.

Siden afstemningen blev sat i gang den 31. januar, har 141 675 borgere bosat i EU stemt. Vinderdesignet, der løb med 41,48 % af stemmerne, er skabt af George Stamatopoulos, der arbejder som designer for Grækenlands nationalbank.

I januar 2009 udsteder de 15 eurolande omkring 90 millioner mønter med det nye motiv.

Det er anden gang, alle eurolandene udsteder en fælles erindringsmønt. Første gang var i 2007 for at markere 50-året for undertegnelsen af Romtraktaten, der lagde grundstenen til EU. Normale euromønter har en side, der er fælles i alle lande, og en national side, hvor nationalhelte, nationale symboler eller regerende monarker er afbildet.

Erindringsmønter har altid en pålydende værdi på 2 euro. Som alle euromønter kan de bruges overalt i euroområdet, men mange vil nok blive opkøbt af samlere.

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links