Навигационна пътека

Преброяване на гласовете за дизайн на нова евромонета - 25/02/2008

Предложения за дизайн на възпоменателна евромонета

Европейците избраха новия дизайн на възпоменателна монета от 2 евро в чест на десетата годишнина на единната валута.

За да видите спечелилото предложение за дизайн, посетете сайта за дизайн на евромонетата.  

През 2009 г. се навършват десет години, откакто Икономическият и паричен съюз DeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianoMaltiNederlandsRomânaslovenčinaslovenščinasuomi доведе до въвеждане на еврото. За да отбележат годишнината, страните от еврозоната ще емитират специална монета от 2 евро.

В онлайн допитване за дизайна на монетата европейците бяха приканени да изберат предпочитания от тях проект от петте, подбрани от директорите на европейски монетни дворове.

В започналото на 31 януари гласуване участваха 141 675 жители на ЕС. Печелившият дизайн, получил 41,48 % от гласовете, е дело на Георгиос Стаматопулос, скулптор в Гръцката централна банка.

През януари 2009 г. 15-те страни от еврозоната ще емитират около 90 млн. такива монети - всичките с този нов дизайн.

Това ще бъде втората възпоменателна монета, емитирана от всички страни в еврозоната. Първата такава монета бе емитирана през 2007 г. по повод 50-та годишнина на учредителния договор на ЕС. Обикновените евромонети имат една стандартна страна – обща за всички държави, и една национална, на която са изобразени национални фигури, символи или управляващи монарси.

Възпоменателните монети винаги са с номинал 2 евро. Като всички евро те могат да се използват навсякъде в еврозоната, но много от тях вероятно ще бъдат разграбени от колекционерите.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки