Navigációs útvonal

Az előrejelzések szerint idén lassul Európa gazdasági növekedése - 21/02/2008

Malacpersely, melynek nyílásából összehajtogatott tízeurós bankjegy kandikál ki

Az Unió országainak gazdasági növekedése idén várhatóan 2%-ra esik vissza. A 0,4 százalékpontos csökkenés hátterében a világ pénzügyi piacait sújtó viharok állnak.

2008 elején szokatlan bizonytalanság uralkodik a tekintetben, milyen jövő vár a világgazdaságra. Az európai tagországok gazdasága elég jól állta a pénzpiacot sújtó viharokat, de a legfrissebb, 2008 februárjában közzétett uniós gazdasági előrejelzések English szerint idén a növekedés lassulására és az infláció növekedésére számíthatunk Európa-szerte.

Európa számára a legjobb megoldást az jelenti, ha „tovább halad a strukturális reformok, illetve a hatékony és stabil viszonyokat biztosító makrogazdasági szakpolitika útján, és a megállapodásoknak megfelelően késedelem nélkül megteszi a pénzügyi zavarok kezelését biztosító lépéseket” – jelentette ki Joaquín Almunia, az uniós gazdasági és pénzügyek irányításáért felelős biztos.

Az előrejelzések szerint a hét legnagyobb uniós gazdaság DeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisslovenčinaslovenščina (azaz Franciaország, Németország, Olaszország, Hollandia, Lengyelország, Spanyolország és az Egyesült Királyság) esetében a lassulás rövid életű lesz. Ennek feltétele azonban az, hogy az USA gazdasága gyors fellendülést mutasson. A várakozások szerint Európa gazdasági növekedése 2008 második felében ismét lendületet vesz majd.

Az élelmiszerek és az energiahordozók árának emelkedése az utóbbi hónapokban az infláció megugrását idézte elő, melynek üteme a tavalyi 2,3%-ról idén januárra 3,2%-ra növekedett. Ha az árak mérséklődnek, az infláció is enyhülhet, és 2008 végére 2,5%-ra eshet vissza az Unió egészét tekintve.

Az Európai Unió ösztönözni kívánja a gazdasági növekedést. Ennek érdekében azt is áttekinti, milyen üzleti lehetőségek létrejöttét eredményezheti a fosszilisenergia-felhasználás és a szén-dioxid-kibocsátás visszaszorítására irányuló küzdelem. Ennek jegyében José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is részt vesz az Európai Üzleti Csúcstalálkozó English idei rendezvényén, hogy az üzleti, a politikai és a tudományos élet szereplőivel, valamint a civil szervezetek és a média képviselőivel közösen áttekintse az éghajlatváltozással, az energiafelhasználással és az ökoinnovációval kapcsolatos elképzeléseket és megoldási javaslatokat.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek