Navigacijska pot

Enotni trg odlično napreduje - 15/02/2008

Ženska bere nalepko na konzervi v trgovini

Države EU so hitro sprejele pravila enotnega trga EU.

Enotni evropski trg DeutschEnglishfrançais je prinesel nizke cene, večjo ponudbo in kakovost blaga in storitev po vsej Evropi. To ne bi bilo mogoče brez skupnih pravil, ki jih je sprejela EU in so jih države članice prenesle v svojo zakonodajo.

Najnovejše šestmesečno poročilo o napredku DeutschEnglishfrançais (imenovano tudi „pregled notranjega trga“) kaže, da povprečno samo 1,2 % pravil enotnega trga ni bilo prenesenih v nacionalno zakonodajo v predpisanem času. Junija 2007 je bilo povprečje 1,6 %, zdaj pa je precej nižje od vmesnega cilja 1,5 %, ki so ga voditelji EU določili leta 2001.

„To je odličen rezultat“, je dejal komisar za notranji trg DeutschEnglishfrançais McCreevy. „Da bi bil enotni trg lahko učinkovit, se morajo njegova pravila uporabljati pravilno in pravočasno. Tako moramo nadaljevati vse do uresničitve novega cilja 1,0 %.“

Pregled notranjega trga je zdaj zajel vseh 27 držav EU: Bolgarija in Romunija sta s povprečno 0,8-odstotnim primanjkljajem sprejetih predpisov zelo hitro sprejeli pravila enotnega trga. Slovaška je na čelu skupine, saj mora sprejeti samo še 9 predpisov, takoj za njo pa so Danska, Latvija in Litva, ki morajo v nacionalno zakonodajo prenesti še 10 direktiv.

Državam, ki pravočasno ne prenesejo predpisov, grozi postopek za ugotavljanje kršitev. Največ postopkov je odprtih proti Italiji, čeprav ji je v zadnjih šestih mesecih uspelo znižati število neprenesenih predpisov za 19. Zamudnice morajo zlasti prenesti direktive na področju okolja, sledijo pa jim davki in carina, energija in promet ter zaposlovanje.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave