Kruimelpad

Interne markt op kruissnelheid - 15/02/2008

Vrouw bekijkt een conservenblikje in de supermarkt

In een recordtempo zijn de EU-landen Europese regels voor de interne markt aan het goedkeuren.

De Europese interne markt DeutschEnglishfrançais zorgt overal in Europa voor lagere prijzen, meer keuze en producten en diensten van betere kwaliteit. Dit betekent wel dat de EU gemeenschappelijke regels moet opstellen. En dat de EU-landen die in nationale wetgeving moeten omzetten

Het recentste voortgangsverslag (beter bekend als het scorebord van de interne markt DeutschEnglishfrançais) laat zien dat gemiddeld maar 1,2% van alle Europese regels te laat in nationale wetten wordt omgezet. In juni 2007 was dat 1,6% en inmiddels zitten we alweer duidelijk onder de limiet van 1,5% die de EU-leiders in 2001 hadden vastgesteld.

"Dit is een uitstekend resultaat" zei commissaris McCreevy van interne markt DeutschEnglishfrançais. "De interne markt kan alleen maar efficiënt werken als alle regels correct en op tijd worden toegepast. Nu moeten we dit tempo vasthouden en werken naar onze nieuwe doelstelling: 1,0%."

Voor het eerst staan nu alle 27 EU-landen op het scorebord. Bulgarije en Roemenië hebben de interne-marktregels buitengewoon snel omgezet in nationale wetgeving, er ontbreekt gemiddeld nog maar 0,8%. Slowakije is duidelijk de koploper: op 9 wetten na is daar alles al omgezet. Denemarken, Letland en Litouwen staan op een goede tweede plaats, met nog 10 richtlijnen te gaan.

Landen die niet op tijd de nodige wetten goedkeuren, krijgen met juridische procedures te maken. Meestal gaat het om wetgeving op het gebied van milieu, maar ook over belastingen, douane, energie, vervoer en werkgelegenheid. Tegen Italië lopen de meeste procedures, al heeft het land in zes maanden tijd maar liefst 19 van die achterstallige richtlijnen afgehandeld.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links