Navigointipolku

Sisämarkkinat myötätuulessa - 15/02/2008

Nainen tutkii säilykepurkin etikettiä kaupan käytävällä

EU-maat siirtävät sisämarkkinasääntöjä omaan lainsäädäntöönsä ennätysvauhdilla.

Viimeisin edistymisraportti DeutschEnglishfrançais eli ns. sisämarkkinoiden tulostaulu osoittaa, että keskimäärin vain 1,2 prosenttia EU:n sisämarkkinasäännöistä on jäänyt panematta täytäntöön määräajassa. Kesäkuussa 2007 vastaava keskiarvo oli 1,6 prosenttia. Nyt ollaan reilusti alittamassa EU-johtajien vuonna 2001 asettamaa 1,5 prosentin välitavoitetta.

Sisämarkkinoista DeutschEnglishfrançais vastaavan komissaari Charlie McCreevyn mukaan tulos on erinomainen. "Jotta sisämarkkinat todella toimisivat, niiden sääntöjä on sovellettava oikein ja ajallaan. Nyt on varmistettava, että kehitys jatkuu myönteisenä kohti uutta 1,0 prosentin tavoitetta", hän toteaa.

Tulostaulu kattaa nyt ensimmäistä kertaa kaikki 27 jäsenmaata. Uusimmat jäsenet Bulgaria ja Romania ovat olleet erittäin nopeita sisämarkkinasääntöjen täytäntöönpanossa. Niiden keskimääräinen täytäntöönpanovaje on vain 0,8 prosenttia. Vertailun parhaassa maassa Slovakiassa jäi vain 9 direktiiviä panematta täytäntöön määräajassa (vaje 0,6 %). Tanska, Latvia ja Liettua ovat niukasti perässä 10 direktiivillään. Suomella täytäntöönpanon määräajan ylittäneitä direktiivejä on 19 (vaje 1,2 %).

Määräajan ylittämisestä seuraa rikkomusmenettelyn käynnistäminen. Eniten menettelyjä on käynnistetty Italiaa vastaan, mutta niiden määrä on puolessa vuodessa kuitenkin vähentynyt yhdeksällätoista. Useimmiten rikotaan ympäristösääntöjä, seuraavaksi eniten verotusta ja tulliliittoa, energiaa ja liikennettä sekä työllisyyttä koskevia sääntöjä.

EU:n sisämarkkinoiden DeutschEnglishfrançais ansiosta tuotteiden ja palvelujen hinnat ovat laskeneet, valinnanvara on kasvanut ja laatu parantunut kaikkialla EU:ssa. Tämä ei olisi ollut mahdollista ilman yhteisiä EU-tason sääntöjä, jotka on sitten saatettu osaksi kansallista lainsäädäntöä.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä