Sökväg

Rösta fram nytt euromynt - 08/02/2008

Förslag på eurominnesmynt

Nästa år fyller euron tio år. Nu kan du vara med och bestämma hur eurominnesmyntet ska se ut.

För att fira tioårsdagen av euron DeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisMaltislovenčina och EMU nästa år kommer de femton euroländerna att ge ut ett minnesmynt i valören 2 euro.

Euroländernas myntverk har valt ut fem olika förslag – nu kan du vara med och utse det vinnande myntet genom att delta i omröstningen.

Sista dag för att rösta är den 22 februari 2008 och det vinnande myntet kommer att presenteras tre dagar senare. Om du har röstat på det vinnande förslaget har du chans att vinna en uppsättning värdefulla samlarmynt i euro.

Den 1 januari 1999 blev euron ny valuta i elva EU-länder. Euroländerna enades också om att föra en gemensam penningpolitik under ledning av Europeiska centralbanken English. De första tre åren kunde man fortsätta att betala med nationella sedlar och mynt, men i praktiken var den nationella valutan en slags ”förklädd” euro, eftersom den hade en fast kurs gentemot euron. År 2002 ersattes de nationella valutorna av eurosedlar och euromynt.

Euron och EU:s inre marknad bygger på en politisk och ekonomisk ram, den så kallade ekonomiska och monetära unionen (EMU) DeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisslovenčina. Den har bidragit till låga inflations- och räntenivåer för konsumenter och företagare och sunda offentliga finanser. Tack vare euron har växelkostnaderna försvunnit och det har blivit lättare för konsumenter och företag att jämföra priser i de femton euroländerna.

Tio år efter införandet är euron en stark och stabil valuta som har befäst sin ställning som en världsvaluta DeutschEnglishespañolfrançaisslovenčina.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar