Navigacijska pot

Izbor spominskega evrskega kovanca - 08/02/2008

Motiv priložnostnega evrskega kovanca

Evropejci bodo izbrali motiv priložnostnega evrskega kovanca za dva evra in s tem obeležili 10. obletnico uvedbe evra.

Ob deseti obletnici evra DeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisMaltislovenčina in evropske monetarne unije leta 2009 bodo v vseh 15 državah evroobmočja izdali spominski kovanec za dva evra.

Kovnice držav evroobmočja so predlagale več motivov. Zmagovalni motiv bodo izbrali na javnem glasovanju na posebnem spletišču za izbor motiva evrskega kovanca.

Glasovanje se bo zaključilo 22. februarja 2008, zmagovalni motiv pa bodo oznanili tri dni pozneje. Vsi, ki boste sodelovali v izboru, boste vključeni tudi v žrebanje za komplet evrskih kovancev za zbiratelje.

Evro je 1. januarja 1999 postal nova valuta 11 držav, ki so soglašale, da je njihova monetarna politika v pristojnosti Evropske centralne banke English. Prebivalci teh držav so naslednja tri leta sicer še uporabljali bankovce in kovance nacionalne valute, ki pa so bili pravzaprav le „prikriti evri“, saj je bila njihova vrednost glede na evro določena. Evrski bankovci in kovanci so jih nato tudi v resnici nadomestili leta 2002.

Temelj evra in enotnega trga je ekonomska in monetarna unija DeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisslovenčina, ki ohranja nizko stopnjo inflacije in obrestnih mer za potrošnike in podjetja ter spodbuja uravnotežene javne finance. Zaradi enotne valute ni več stroškov menjave, ljudje in podjetja pa lažje primerjajo cene v evroobmočju, v katerem je zdaj 15 držav.

Deset let po uvedbi je evro močna in trdna svetovna valuta danskDeutscheesti keelελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianolatviešu valodalietuviu kalbaMaltiNederlandsportuguêssuomisvenska.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave