Kruimelpad

Kies een nieuwe euromunt - 08/02/2008

Ontwerpen voor speciale euroherdenkingsmunt

Europeanen kiezen hun favoriete ontwerp voor een speciale 2-euromunt om het tienjarig bestaan van de eenheidsmunt te herdenken.

Om te herdenken dat de euro DeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisMaltislovenčina en de Europese Monetaire Unie tien jaar bestaan, wordt in 2009 een speciale 2-euromunt uitgegeven in alle 15 landen in de eurozone.

De nationale Munten van de eurolanden hebben elk een aantal ontwerpen ingediend. Het publiek mag het winnende ontwerp kiezen via de euroherdenkingsmunt-website.

U kunt tot 22 februari uw stem uitbrengen. Het winnende ontwerp wordt drie dagen later bekendgemaakt. Als u voor dat ontwerp gestemd heeft, maakt u kans op een waardevolle set euromunten voor verzamelaars.

Op 1 januari 1999 werd de euro de nieuwe munteenheid in 11 EU-landen, die ook overeengekomen waren hun monetaire beleid onder te brengen bij de Europese Centrale Bank English. Drie jaar lang bleven deze landen hun nationale munten en bankbiljetten gebruiken. De waarde daarvan ten opzichte van de euro stond toen al vast. In 2002 werden zij vervangen door euromunten en –biljetten.

De euro en de interne markt van de EU berusten op een politiek en economisch kader dat de Economische en Monetaire Unie DeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisslovenčina (EMU) heet.  Dankzij de EMU zijn de inflatie en rentetarieven voor consument en bedrijfsleven laag gebleven en werden overheden aangespoord een gezond financieel beleid te voeren. Door de eenheidsmunt hoeft u geen kosten meer te maken om geld te wisselen en kunnen personen en bedrijven gemakkelijker prijzen vergelijken in de inmiddels 15 eurolanden.

Tien jaar na zijn introductie is de euro een sterke en stabiele munteenheid, die een plaats als wereldvaluta DeutschEnglishespañolfrançaisslovenčina heeft veroverd.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links