Navigációs útvonal

Hogy nézzen ki a kéteurós emlékérme? Ön dönt! - 08/02/2008

A kéteurós emlékérme tervváltozatai

Az európaiak szavazással dönthetik el, milyen rajzolat díszítse azt a kéteurós emlékérmét, melyet az egységes valuta megszületésének tizedik évfordulója alkalmából bocsátanak majd ki az euróövezet országai.

Az euró DeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisMaltislovenčina és a monetáris unió tizedik születésnapját az euróövezetbe tartozó mind a 15 tagállam emlékérme kibocsátásával ünnepli meg. Az új rajzolatú kéteurós 2009-ben kerül majd forgalomba.

Az eurózóna nemzeti pénzverdéi részére meghirdetett versenyt követően kiválasztották a legjobb pályázatokat. A végső döntés azonban az európai polgárok kezében van. Szavazzon Ön is elektronikusan az erre a célra létrehozott weblapon!

A szavazás 2008. február 22-én zárul le, a győztes tervrajz kihirdetésére pedig három nappal később kerül sor. Ha Ön is arra az érmeváltozatra adja le voksát, mely a legtöbb polgár szavazatát nyeri el, nagy értékű, gyűjtők részére kibocsátott euróérme-sorozatot nyerhet!

1999. január 1-jén 11 uniós tagállam cserélte le nemzeti fizetőeszközét az euróra. Ezek az országok egyúttal úgy határoztak, hogy az Európai Központi Bank irányítása alatt egységes monetáris politikát alakítanak ki. Az első három évben a nemzeti bankjegyek és érmék továbbra is használatban maradtak. Értéküket rögzítették az euróhoz képest, és gyakorlatilag a közös valuta szerepét töltötték be. Helyükbe 2002-ben végérvényesen az euróbankjegyek és -érmék léptek.

Az egységes valuta használatának és az egységes uniós piac működésének politikai és gazdasági kereteit a gazdasági és monetáris unió DeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisslovenčina teremtette meg. A gazdasági és monetáris unió segít alacsonyan tartani az inflációt és a kamatlábakat, ami a fogyasztók és a vállalatok számára egyaránt fontos, és arra ösztönzi a tagországokat, hogy államháztartásukat rendben tartsák. Az egységes valutának köszönhetően megszűntek az átváltási költségek, a polgárok és vállalkozók pedig könnyűszerrel összehasonlíthatják a 15 tagot számláló euróövezet országaiban érvényesülő árakat.

Ma, csaknem egy évtizeddel bevezetését követően az euró erős és stabil fizetőeszköz, mely a világ egyik vezető valutájaként danskDeutscheesti keelελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianolatviešu valodalietuviu kalbaMaltiNederlandsportuguêssuomisvenska is megszilárdította helyzetét.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek