Navigointipolku

Millaisella eurokolikolla sinä haluaisit maksaa? - 08/02/2008

Juhlarahaehdokkaat

Ensi vuonna euro on ollut käytössä kymmenen vuotta. Sen kunniaksi lasketaan liikkeelle kahden euron kolikko, jonka kuva-aihe valitaan yleisöäänestyksellä.

Äänestykseen voi osallistua juhlarahasivustolla. Tarjolla on viisi vaihtoehtoa, jotka on valittu euroalueen kansallisille rahapajoille järjestetyn kilpailun perusteella. Yleisöäänestyksessä eniten ääniä saanut kolikko otetaan käyttöön kaikissa euromaissa vuoden 2009 alussa.

Äänestys päättyy 22. helmikuuta 2008, ja voittaja julkistetaan kolme päivää myöhemmin. Voittajaa äänestäneiden kesken arvotaan arvokas eurokolikoiden keräilykappalesarja.

Vuoden 1999 alussa 11 EU-maata muodosti ns. euroalueen, jonka uudeksi rahayksiköksi tuli euro. Maat alkoivat harjoittaa yhtenäistä rahapolitiikkaa Euroopan keskuspankin English valvonnassa. Kansallisia seteleitä ja kolikoita käytettiin vielä kolme vuotta, mutta koska valuuttakurssit oli kiinnitetty euroon, ne toimivat käytännössä euroina. Vuonna 2002 entiset rahat korvattiin euroseteleillä ja -kolikoilla. Tätä nykyä euroalueeseen kuuluu 15 maata.

Euron DeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisMaltislovenčina ja EU:n sisämarkkinoiden poliittisena ja taloudellisena kehyksenä on talous- ja rahaliitto (EMU DeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisslovenčina). Se kannustaa EU-maita ylläpitämään tervettä ja kestävää julkista taloutta. Sen avulla myös inflaatio ja korkotaso ovat pysyneet alhaalla, mistä ovat hyötyneet sekä kuluttajat että yritykset. Koska käytössä on yhteinen raha, valuutanvaihto ei enää aiheuta kuluja ja kaupankäynti ja hintojen vertailu on entistä helpompaa.

Kymmenessä vuodessa eurosta on tullut vahva, vakaa ja kansainvälisesti merkittävä rahayksikkö DeutschEnglishespañolfrançaisslovenčina.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä