Διαδρομή πλοήγησης

Επιλέξτε εσείς το σχέδιο του νέου ευρώ! - 08/02/2008

Σειρά σχεδίων του αναμνηστικού κέρματος ευρώ

Οι Ευρωπαίοι ψηφίζουν για το σχέδιο του νέου αναμνηστικού κέρματος των 2 ευρώ.

Για να γιορτάσουν τα δέκα χρόνια του ευρώ και της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης, οι 15 χώρες της ευρωζώνης θα εκδώσουν το 2009 αναμνηστικό κέρμα των 2 ευρώ.

Μετά από διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε για τον σχεδιασμό του νέου κέρματος, τα εθνικά νομισματοκοπεία της ευρωζώνης προεπέλεξαν μια σειρά σχεδίων. Τώρα είναι η σειρά των πολιτών να επιλέξουν το τελικό σχέδιο με ψηφοφορία στην ειδική ιστοσελίδα για το σχέδιο του κέρματος ευρώ.

Η ψηφοφορία θα λήξει στις 22 Φεβρουαρίου 2008 και το σχέδιο που θα κερδίσει θα ανακοινωθεί τρεις μέρες αργότερα. Εάν έχετε ψηφίσει για το σχέδιο αυτό, μπορεί να κερδίσετε μια σειρά συλλεκτικών κερμάτων ευρώ μεγάλης αξίας.

Την 1η Ιανουαρίου 1999, το ευρώ έγινε το νέο νόμισμα ένδεκα χωρών της ΕΕ, οι οποίες συμφώνησαν επίσης να υιοθετήσουν μια ενιαία νομισματική πολιτική υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας English. Για τρία χρόνια, τα εθνικά χαρτονομίσματα και κέρματα παρέμειναν σε κυκλοφορία, αλλά καθώς η ισοτιμία τους έναντι του ευρώ είχε καθοριστεί αμετάκλητα, ήταν στην ουσία ευρώ σε όλα, εκτός από την εμφάνιση. Το 2002 αντικαταστάθηκαν από τα χαρτονομίσματα και κέρματα ευρώ.

Τόσο το ευρώ όσο και η ενιαία αγορά της ΕΕ στηρίζονται σε ένα πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο γνωστό ως Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Η Οικονομική και Νομισματική Ένωση έχει συμβάλει στη διατήρηση του πληθωρισμού και των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα προς όφελος των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, καθώς και στην εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών. Χάρη στο ενιαίο νόμισμα καταργήθηκαν τα έξοδα μετατροπής συναλλάγματος και τόσο οι καταναλωτές όσο και οι επιχειρήσεις μπορούν να συγκρίνουν ευκολότερα τις τιμές μεταξύ των 15 χωρών της ευρωζώνης.

Δέκα χρόνια μετά την καθιέρωσή του, το ευρώ έχει αναδειχθεί σε ισχυρό και σταθερό διεθνές νόμισμα DeutschEnglishespañolfrançaisslovenčina.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι