Sökväg

Kreditmarknaden öppnas för konkurrens - 16/01/2008

Eurosedlar och miniräknare

Större valfrihet och lägre kostnader förväntas när EU:s marknad för konsumentkrediter harmoniseras

Har du någon gång köpt en tvättmaskin eller en tv på rea eller utnyttjat en återförsäljares krediterbjudande? Då kan det vara intressant att veta att lånekostnaderna skiljer sig åt beroende på var i EU du befinner dig. Räntan på konsumentkrediter inom EU kan variera med upp till 6 %. Finska konsumenter betalar bara 6,3 % i ränta, medan räntan i Portugal är hela 12,2 %. Nu rycker EU in för att skapa lika villkor överallt.

Den nya konsumentkreditlagen, som godkändes av Europaparlamentet den 16 januari, ser till att fördelarna med EU:s inre marknad också gäller för handelns finansiella tjänster English. Som konsument kan du nu leta efter det bästa krediterbjudandet från banker och kreditföretag i hela EU.

EU slår ett slag för öppenhet och konsumenträttigheter genom att kräva att reklamen för konsumentkrediter ska innehålla samma information i hela EU. På så sätt blir det enklare att jämföra lånekostnaderna, t.ex. ränta och straffavgifter. Ett standardformulär som tydligt visar vad lånet kostar ska användas i hela EU.

När du har undertecknat ett kreditavtal, har du fortfarande 14 dagar på dig att ångra dig. Detta är en ny rättighet i nästan hälften av alla EU-länder. Det betyder att du som konsument inte straffas för förhastade beslut i ett pressat läge. Dessutom utsätts kreditgivarna för mer konkurrens, eftersom de måste jobba hårdare för att få dig att välja just deras krediterbjudande.

Den nya lagen gäller lån på mellan 200 och 75 000 euro. Bostadslån och betal- och kreditkort omfattas inte. Den låga beloppsgränsen sattes med tanke på så kallade sms-lån. Sådana snabblån, som ger dig tillgång till pengarna på bara en kvart, sprider sig snabbt och är särskilt populära i Sverige och Estland.

Konsumentkredit English

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar