Navigacijska pot

Več konkurence pri potrošniških posojilih - 16/01/2008

Evrski bankovci in žepni računalnik

Poenotenje trga za potrošniške kredite naj bi potrošnikom prineslo več ponudbe in boljše pogoje.

Za vse, ki so že kdaj kupili pralni stroj ali televizijski sprejemnik na razprodajah ali si pomagali s potrošniškim kreditom trgovine, bo zanimiv podatek, da so stroški posojila po Evropi zelo različni. Obrestne mere potrošniškega posojila se med državami razlikujejo kar za 6 %. Potrošniki na Finskem plačajo 6,3-odstotne obresti, na Portugalskem pa kar 12,2-odstotne. Zato se je EU odločila, da je čas za ukrepanje.

Z direktivo o potrošniških kreditih, ki jo je Evropski parlament sprejel 16. januarja, se prednosti enotnega evropskega trga širijo tudi na finančne storitve English za prebivalstvo. Potrošniki bodo zdaj lahko izbirali med ponudbo bank in kreditnih družb v vseh državah EU.

Preglednost in pravice potrošnikov bodo zdaj na prvem mestu, saj direktiva podrobno določa način oglaševanja kredita in tako evropskim potrošnikom omogoča dostop do istih osnovnih informacij. Potrošniki bodo lažje primerjali obrestne mere in stroške v primeru zamude pri odplačevanju. Posojilodajalci bodo v vsej Evropski uniji uporabljali tudi enak obrazec, ki bo jasno prikazoval stroške kredita.

Potrošniki si bodo lahko še 14 dni po podpisu pogodbe premislili in jo prekinili. Ta določba prinaša nove pravice skoraj polovici prebivalcev Evropske unije. Potrošniki tako ne bodo več kaznovani za morebitne prenagljene ali nepremišljene odločitve. Za posojilodajalce to pomeni, da bodo morali ravnati konkurenčno in izboljšati svoje pogoje, če bodo hoteli potrošnike prepričati, naj vzamejo kredit pri njih.

Direktiva zajema posojila v vrednosti od 200 EUR do 75 000 EUR, ne pa hipotekarnih posojil in plačilnih kartic. Najnižja vrednost je pomembna zlasti za hitra posojila, sklenjena s sporočilom po mobilnem telefonu. Ta način pridobivanja posojila, s katerim lahko potrošniki prejmejo denar v 15 minutah, je vedno bolj priljubljen, zlasti na Švedskem in v Estoniji.

Potrošniški krediti English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave