Cale de navigare

Pentru o piaţă europeană a creditelor de consum - 16/01/2008

Calculator de buzunar aşezat pe bancnote euro

Piaţa europeană a creditelor de consum se unifică – ofertă mai diversificată şi preţuri mai bune.

Dacă aţi cumpărat vreodată o maşină de spălat sau un televizor la reduceri sau dacă aţi recurs la creditul de consum oferit de un magazin cu amănuntul, v-ar putea surprinde să aflaţi că aceste costuri de credit variază în funcţie de ţara europeană în care vă aflaţi. Dobânzile la creditele de consum diferă cu aproximativ 6% de la o ţară la alta. În timp ce consumatorii finlandezi plătesc o dobândă de doar 6,3%, în Portugalia aceasta este de 12,2%. În prezent, Uniunea ia măsuri pentru realizarea unui cadru uniform în acest domeniu.

Directiva privind creditul de consum, aprobată de Parlamentul European la data de 16 ianuarie, extinde avantajele pieţei unice europene la serviciile financiare English cu amănuntul.  Consumatorii vor putea să caute băncile şi organismele de credit cu cea mai bună ofertă şi în alte state ale UE.

Transparenţa şi drepturile consumatorului vor fi noile cuvinte de ordine. Materialele publicitare vor trebui să furnizeze aceleaşi informaţii de bază peste tot în Europa. Astfel, amănunte precum ratele dobânzilor şi penalităţile în caz de neplată vor fi mai uşor de comparat. Toatele statele membre vor folosi acelaşi formular standard care va menţiona clar costul creditului.

Odată ce aţi semnat un contract, veţi avea la dispoziţie 14 zile pentru a-l anula dacă vă răzgândiţi. De aceste noi drepturi va beneficia aproximativ jumătate din populaţia UE. Consumatorii nu vor mai fi penalizaţi pentru că au luat decizii pripite, sub presiune. Pe de altă parte, creditorii vor încerca să îşi păstreze clientela şi vor deveni mai competitivi.

Noua legislaţie se referă la contracte de credit pentru sume cuprinse între 200 şi 75 000 de euro, dar nu şi la creditele ipotecare sau la cardurile de credit (charge cards). Limita minimă a fost stabilită astfel încât să acopere creditele rapide contractate prin SMS. Această procedură, care permite realizarea unui credit în doar 15 minute, este în mare vogă şi se bucură de o mare popularitate în Suedia şi Estonia. Creditul de consum English

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile