Navigációs útvonal

Megnyílik a verseny előtt a fogyasztási hitelek piaca - 16/01/2008

Euróbankjegyek és zsebszámológép

Nagyobb választék, kedvezőbb árak – ezekkel az előnyökkel kecsegtet a fogyasztási hitelek európai piacát egységesítő új jogszabály.

Ha Ön vásárolt már valaha mosógépet vagy televíziót az áruház által kínált hitelre, talán érdekelni fogja, hogy az ilyen típusú kölcsönök díjai nagymértékben különböznek az egyes európai országokban. A fogyasztási hitelek kamatlábai között akár 6%‑os eltérés is lehet: míg a finn fogyasztók 6,3%‑os kamatra vehetnek fel fogyasztási hitelt, ugyanezt a portugálok 12,2%-os kamat mellett tehetik meg. A most jóváhagyott jogszabály azonban változtatni fog ezen a helyzeten.

Az Európai Parlament által január 16‑án elfogadott irányelv az egységes piac nyújtotta előnyöket kiterjeszti a lakossági pénzügyi szolgáltatások English területére. Az irányelv hatályba lépését követően a fogyasztók bármely uniós tagállamban felvehetnek bankok és hitelintézetek által kínált fogyasztási hiteleket.

A jogszabály nagy hangsúlyt helyez az átláthatóságra és a fogyasztói jogok biztosítására: a hitelintézeteknek Európa-szerte azonos lényegi információkat kell majd közvetíteniük a hitelfelvevők számára. Ezáltal összehasonlíthatóbbá válnak a fizetendő kamatköltségek és a késedelmi díjak. A hitel tényleges költségeiről Európa-szerte egységes adatlap tájékoztatja majd az ügyfeleket.

Az irányelv arról is rendelkezik, hogy a hitelfelvevő a szerződés aláírásától számított két héten belül indoklás nélkül elállhat a megállapodástól. Ez a jog eddig az Unió polgárainak alig több mint felét illette meg. Az új szabályozásnak köszönhetően viszont megszűnik az a gyakorlat, hogy a sietősen, nem egyszer nyomás alatt meghozott döntésért a fogyasztókat büntetik a hitelezők. A bankok továbbá arra kényszerülnek majd, hogy versenyképesebb ajánlatokkal igyekezzenek megőrizni ügyfeleiket.

Az irányelv nem vonatkozik 200 eurónál kisebb és a 75 000 eurónál nagyobb hitelekre, valamint a jelzáloghitelekre sem. A szabályozás alsó határát úgy állapították meg, hogy az egyre népszerűbb, SMS-ben igényelhető kölcsönök is az irányelv hatálya alá tartozzanak. A különösen a svéd és észt fiatalok körében hódító „gyorskölcsönök”, amelyek esetében a pénz általában 15 percen belül az igénylő számlájára kerül, egyre több problémát okoztak az utóbbi időben.

Fogyasztási hitel English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek